Иса Бесоолу, кандидат за кмет на Павел баня: Ще помогнем на млади семейства с репродуктивни проблема

– Какво се промени във Вашата община през последните 4 години, г-н Бесоолу?

– През четирите години, в които съм кмет на община Павел баня, с екипа ми работихме за подобряване на пътната и образователната инфраструктури, здравеопазването, социалните дейности, градската среда, културния календар и туризма. Ето и някои от най-значимите проекти:

Цялостната рехабилитация на пътя II-56 от село Горно Сахране до Павел баня. Ремонт не му беше правен от близо 50 години, а точно този път е изключително важен за жителите на община Павел баня. Защото свързва подбалканския републикански път I-6 (Бургас – София) с нашия град и населените места в общината. Освен това път II-56 практически свързва Северна с Южна България и се ползва от пътуващите, които преминават от гр. Шипка през гр. Павел баня, за да достигнат до Пловдив. Рехабилитацията на този път доказа, че, когато има диалог между институциите и народните представители от съответните райони, решения винаги могат да се намерят. Важна за осъществяването на ремонта за нас бе ролята на ръководството на АПИ през 2020-та г. и на тогавашния председател на комисията по Транспорт в парламента Халил Летифов от „Движението за права и свободи” и на ръководството на ДПС.

Без десетките ползотворни срещи и разговори помежду ни, нищо нямаше да е същото днес. Успяхме да ремонтираме изцяло общинската четвъртокласна пътна мрежа. Имаме изготвен инвестиционен проект и за последния общински път – ЖП спирка Павел баня – разклон „Гердеме”.
Един от големите проблеми остава лошото състояние на пътят Павел баня – с. Турия. Той не е общински, но въпреки това търсим варианти за цялостната му рехабилитация.
Продължават ВиК ремонтите по подмяна на водопроводната мрежа в селата от общината. Подменихме ВиК в редица села. Реконструирането по общинските обекти извършваме по стопански начин и така спестяваме средства, които насочваме в реализиране на различни проекти. Назначихме служители – общинска бригада- които работят в това направление. Направихме кръгови движения, подменихме пътната маркировка, както и километри тротоарни настилки, създадохме паркинги, които са безплатни в целия град. С напълно нов облик е централнит парк. Монтирахме нови детски съоръжения, фитнес на открито и направихме спортни игрища, ремонтирахме църкви. Направихме цялостен ремонт на сградата на Общинска администрация като разширихме сградния фонд. Изградихме ново площадно пространство в центъра на града – естествено продължение на сградата на Общинска администрация и центърална градска част. Открихме паметник на Васил Левски – до сега такъв нямаше в Павел баня. Разширихме събитията в културния календар на общината, като Празника на розата продължава цяла седмица, а събитията са съобразени с различните интереси и предпочитания на жителите и гостите.
Постигнахме пълна събираемост на данъци и такси, като средствата вложихме в закупуване на нова техника за сметосъбиране и почистване. Закупихме нови сметосъбирачни машини, както и техника за зимно пътно поддържане. Това доведе до икономии.
Направихме ремонти в детските градини в селата и града. Обновихме дворните пространства на градини и училища в общината. Ремонтирахме и поликлиниката за Спешна помощ.

– „Време е за ново начало“, гласи слоганът на ДПС за изборите. Кое ще бъде новото начало във вашия град в новия Ви мандат?

– Всеки нов мандат е ново начало за местната власт. Да, много проекти реализирах и ще продължа някои от тях, но за втория си мандат съм готов с нови проекти за следващите 4 години.

– Как ще надградите досегашната си работа? Кои са основните приоритети в програмата Ви?

– Ще продължа политиката си в развитието на курортния град Павел баня, като целта ми е той да стане привлекателно място за балнео-лечение, културен и исторически център. Ще работя и за селата, ще търся и външно финансиране за изграждането на ВиК и пътна инфраструктура.

 – Привличането на инвеститори е основна предпоставка за разкриването на нови работни места и развитие на населените места. Каква е визията Ви?

– Привличането на инвестиции е дългосрочен процес, който има пряка свързаност с условията на живот в една община или конкретно населено място. За да създадеш предпоставка инвеститор да се насочи към твоята община, трябва да имаш дългосрочна визия за развитието й в различните сфери. Затова, като кмет на Павел баня с мандат 2019-2023 г., аз се заех с подобряване на пътната инфраструктура, която е от първостепенно значение, както за местните хора и туристите ни, така и за инвеститорите. Ще продължа и да надграждам постигнатото в тази посока (пътна инфраструктура), както и с привличането на повече туристи. Разкриването на нови хотели в Павел баня е факт. Те предлагат все по-добри условия за балнео – лечение.

 – Към какви европейски проекти ще се насочите?

– Целта е максимално усвояване на европейски средства за по-мащабни проекти. Като кмет от предходния си мандат максимално съм се възползвал от програмите, по които общината отговаря на критериите като бенефициент. Но най-вече ще се насоча към програми и проекти, финансиращи подобряване на ВиК и пътна инфраструктура, както и подобряване на образователната.

 – Създаването на възможности младите хора да останат в родните си градове е основна цел на всяка местна власт. Какви мерки в подкрепа на младите семейства и на децата ще предприемете?

– Към подпомагане на млади семейства с репродуктивни проблеми, изграждане на детски и спортни площадки на територията на общината, осигуряване на условия за обучение и отглеждане на децата в детските градини и училищата в общината, подпомагане на читалищата с допълнителни средства за осигуряване на извънкласни дейности за младежи и деца, както и подпомагане на спортни клубове.

 – Културно-историческият туризъм е шансът за превръщането на България в дестинация за четирите годишни сезона? Какви проекти имате?

– Освен, че е богата на култура и история, общината, в частност гр. Павел баня е и балнео-лечебен център. За популяризираното на района ще участваме в някои от емблематичните туристически борси. Ежегодно се издават брошури и книжки със забележителностите в региона, финансирани от общината. Работя в сътрудничество с инвеститорите в сферата на туризма за популяризиране на региона.

 – Кое ще е първото нещо, с което ще се захванете, спечелвайки изборите?

– Няма първо, всички мои проекти и идеи са с равен приоритет. Ще направя всичко възможно и през втория си мандат да надграждам постигнатото до тук и да реализирам идеите си. Целта ми е Павел баня да придобие облик на европейска община, предлагаща своите природни и културни богатства на гостите си и привличаща местните, млади хора да останат и да се реализират на територията на общината.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram