Милка Кърпачева: Законови гаранции – за равенство в заплащането на труда между жените и мъжете

Бъдещия парламент трябва да промени законодателството, гарантиращо равно заплащане труда на жените с този на мъжете,  да създаде достъпни социални услуги за облекчаване на грижите по отглеждане на децата, грижи по възрастни родители, финансово достъпни услуги в социалните сфери

Законови гаранции са необходими за осъществяване на равенство в заплащането на труда между жените и мъжете. Това каза адв. Милка Кърпачева – кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“ от гражданската квота. Тя  подкрепи  идеите, споделени в онлайн дискусията на Обединението на жените-социалистки в БСП във връзка с Европейския ден за равно заплащане на жените и мъжете. Инициативата бе приветствана от лидера на БСП Корнелия Нинова, която изрази подкрепата на левицата към Директивата, която беше представена през март т.г. от ЕК за равно заплащане за еднакъв труд. Тази Директива задължава работодателите да информират публично за разликата в заплащането и условията за наемане. Тя предвижда там, където има дискриминация и по-ниско заплащане на жените, те да бъдат компенсирани с разликата до равното заплащане и то със задна дата.

„Европейски статистически данни сочат, че 14,1%  е разликата в заплащането за положен равен труд при една и съща квалификация и при заемана една съща ръководна позиция, в полза на мъжете. Същият процент разлика важи и за заплащане труда на жените в България. Това означава, че от днес до края на годината жените в Европейския съюз, конкретно и в България, ще работят безплатно“, изчисли адвокат Кърпачева с преференция 112 в бюлетината с номер 33. Според нея по своя характер политиката на неравностойно заплащане на жените при равен труд и при равни условия, поставя жените в неравностойно социално положение и е израз на дискриминация.

„Кандидатките за народни представители от левицата, както и от Обединението на жените-социалистки в старозагорска област, категорично се обявяваме срещу подобни политики и се обединяваме  в бъдещия парламент усилията ни да се насочат към промяна в законодателството, гарантиращо равно заплащане труда на жените с този на мъжете,  създаване на достъпни социални услуги за облекчаване на грижите по отглеждане на децата, грижи по възрастни родители, финансово достъпни услуги в социалните сфери“, подчерта Милка Кърпачева.

Милка Кърпачева – е кандидат за народен представител от гражданската квота, с висше образование, магистър по специалността „Право”, адвокат в Адвокатска колегия – Стара Загора, общински съветник в мандат 2003-2007 г.

Купуването и продаването на гласове е престъпление


Областен предизборен щаб

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram