Добрев – един звезден кръг на партийно-държавен бизнес

Журналистическо разследване на Валерия Велева, Епицентър

С мащабно разследване за бизнеса на зам.-председателя на БСП и основен претендент за лидерския пост Кирил Добрев излезе седмичникът „Капитал“ в последния си брой.  Под заглавие „Успялото дете на партията“ изданието разкрива кръг от десетки фирми и приближени лица – сестра, приятели, синовете на Първанов, свързани с Добрев за производство и продажба на електроенергия, за търговия с петролни продукти, хотели и т.н..

Това, което  се говореше под сурдинка, доби реални измерения – в БСП се е оформил бизнескръг около една от най-влиятелните фигури в партията, който се храни предимно от обществени поръчки.

СХЕМАТА ЗА ГОРИВАТА

Това, което липсва в разработката на „Капитал“, е голямата схема на Кирил Добрев с горивата, която датира отпреди 20 години.

Началото ѝ е поставено в драматичното време 1999-2000 година, след смъртта на баща му – знаковия за българската политика и специално за левицата  Николай Добрев.

Но, ако Николай Добрев беше повече патриот и държавник, отколкото партиец, то времето показа, че синът му Кирил е повече бизнесмен, отколкото партиец и политик. И въпреки че другарите на баща му го взеха под крилото си и беше едно от галените деца на партията, той често им се отплаща с неблагодарност, когато са застрашени личните му икономически интереси, както показва историята на БСП в последните 20 години. Именно благодарение на партийните си връзки и протекции Добрев-младши развива проспериращ бизнес в енергетиката – и не само там. Той е един от „богатите младоци“ в БСП, както казва Димитър Дъбов.

Кирил Добрев е завършил „Хидрогеология“ в Минно-геоложкия универ­ситет. През 1995 година Добрев-баща в приятелски разговор с Димитър Иванов иска от него съвет къде да намери работа за сина си. По това време Димитър Иванов е вицепрезидент на „Мултигруп“ и шеф на борда на „Арес-петрол“, която има изградена мрежа от десетки бензиностанции на територията на страната. Иванов предлага да приеме Кирил Добрев на работа в структурите на Минстрой, имайки предвид образованието му.

НАЧАЛОТО

Николай Добрев  отхвърля този вариант с мотива, че синът му не е иска да работи  по специалността си. „Тогава, вземи го ти,  дръпни го в партията“, казва Димитър Иванов. „Не, отговаря категорично Добрев-баща, Киро не става за политика, на него му дай далаверата. Ти нали строиш бензиностанции, дай му една на Околовръстното, да върви там да си изкарва парите!“ (Николай Добрев казва същото и през 1997 г. пред Първанов и Иванов: „Ако нещо се случи с мен, да не сте посмели Киро да го бутате в политиката! Киро няма качества за тази работа“.)

Този разговор става повод Кирил Добрев да стартира бизнеса си с горивата. По това време майка му Елка Добрева работи в  Министерство на образованието и покрай нея той започна през кметствата на БСП да зарежда училищата с горива.

С течение на времето младият Добрев разбира нещо изключително важно – че ракета носител за неговия бизнес може да бъде партията, в която баща му е с ореола на икона. Годините се търкалят, политическото противопоставяне вади напред едни, потопява други, но Добрев-син успява. Бизнеснюхът му се оказва верен, амбицията му силна, партията зад гърба и сметките се пълнят. Това променя и мисленето му. Което кара през 2010 година един от безспорните авторитети на левицата Павел Писарев да изпрати отворено писмо до Кирил Добрев, в което пише със загриженост: „Не бива, моето момче, идеалът на един социалист да бъде богатството. Хич не върви да бъдеш едновременно социалист, министър, депутат, кмет, член на Висшия съвет и крупен бизнесмен. Едната работа – партийната, да знаеш, няма да върви. И хората няма да ти вярват и да гласуват за теб …

Тези въпроси ми ги задаваха в Елин Пелин, когато учредявахме клуб на левицата в БСП с представители на шест основни партийни организации. Аз се червях, а на теб тогава сигурно са ти горели ушите“.

Когато Кирил Добрев решава да влезе в политиката, 2005 година, иска съвет от двама души – от Георги Първанов и от Светлана Шаренкова.

Шаренкова го пита: „Можеш ли да се разделиш с бизнеса си, защото трябва да бъдеш или политик, или бизнесмен? Не може и двете. И по принцип не бива да се бъркат тези две роли, особено, когато ти правиш бизнес на база на партията“. Добрев се замисля и отговаря:  „Не мога да се разделя с бизнеса, няма как да си храня семейството“. – „Тогава не влизай в политиката!, съветва го Шаренкова. Освен това БСП е лява партия, не е правилно богат човек да бъде депутат“.

Първанов обаче му казва: „Влизай, ако можеш, стани депутат- ако те пуснат“.

През 2005-а Кирил Добрев става депутат.

И бизнесът му разцъфтява.

Често в съдружие и със синовете на Първанов.

РАЗВИХРЯНЕТО

Схемата с горивата се разгръща особена мащабно през 2013-2014 и в последните две-три години, през които фирми, близки до ВИП социалиста, регистрират спечелени обществени поръчки за над 35 млн. лева, в т.ч. Десетина дни след последните местни избори Кирил Добрев подписва с над 30 общини на БСП и на ДПС дългогодишни договори за доставка на горива, казват от партийната централа.

В правителствените среди на най-високо ниво не се крие, че Добрев има „пряк пък до Влади Горанов“, докато беше финансов министър, и че заедно „уреждат“ парите за кметовете.

Малко преди да напусне министерския си пост Ивайло Московски казва на висш партиец от „Позитано“ 20: „Не мога да издържам вече, ще се махна, далавери отвсякъде, всичко е пробито, каква опозиция сте вие, оня ден подписах на Кирил Добрев 6 милиона от Железопътната структура, наредиха ми отгоре!“

През пролетта на 2019 година КПКОНПИ разкрива крупни корупционни схеми за доставки на горива за държавни институции и започва разследване срещу зам.-председателя на БСП Кирил Добрев. Разследващите разкриват част от бизнесимперията на милионера-социалист, групирана на адрес ул. „Бачо Киро“ №49 в столицата.

Проверка в публичните регистри на Агенцията за обществени поръчки осветява как опозиционерът и зам.-председател на БСП чрез фирми, гравитиращи около него, се оказва основен доставчик на горива за Народното събрание, десетки общини, НОИ, ВСС, Агенцията по заетостта, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Национална компания „Железопътна инфраструктура“-НКЖИ и т.н.

Посочена е и конкретна фирма – „Тера корп“ ЕООД, която е спечелила над 79 обществени поръчки за доставки на горива. Дружеството е от Костинброд, но с адрес на управление ул. „Бачо Киро“№49.

Едноличен собственик на „Тера корп“ ЕООД е Мариана Манолова – „другата Марияна“ от приятелския кръг на Кирил Добрев, която управлява и е собственик на фирми, свързани с петролния бизнес.

Била е управител на фирмата „И.Ем.Ей. холд“ ЕООД, когато Добрев все още е имал собственост в нея, а също е и в съвета на директорите на „Стримон спа“ АД, където пък сестрата на Добрев – Марияна е съдружничка със сина на Първанов – Ивайло.

През 2018 година Мариана Манолова става едноличен собственик и на дружеството „Тера корп“ ЕООД.

За 2018 г. фирмата има 6.7 млн. лв. приходи и 230 000 лв. печалба. От 2012 г. до тази година „Тера корп“ ЕООД изпълнява близо 80 обществени поръчки за доставка на гориво на общини, на болници, на ВСС на приблизителна стойност от 30 млн. лв.

Ето какво разкриват документите:

Доставки за Народното събрание (договор от юли 2018) на стойност 195 000 лева:

120 000 литра дизелово гориво за отопление  за нуждите на Лечебно-възстановителна база на Народното събрание, гр. Велинград, за срок от 12 месеца.

105 000 литра автомобилен бензин А-95Н (безоловен), 35 000 литра автомобилен бензин А-98Н (безоловен) и 146 000 литра дизелово моторно гориво (евродизел) – за нуждите на автомобилния парк на Народното събрание.

Доставки за Бюрата по труда 

През октомври 2018 година „Тера корп“ ЕООД печели обществена поръчка за доставка на горива за отопление на Бюрата по труда в страната чрез Агенцията по заетостта за над 429 000 лева.

Доставки за НОИ

През ноември същата година Тера корп“ ЕООД печели две поръчки на НОИ за доставка на горива за 280 000 лева и за 20 000 лева.

Доставки за ВСС

През 2017 година печели поръчка за доставка на горива за Висшия съдебен съвет на стойност 758 271 лева.

Доставки за СУ „Св. Климент Охридски“

Над 193 000 лева „Тера корп“ получава за доставка на горива от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Доставки за НКЖИ

През март 2017 г. „Тера корп“ ЕООД печели обществена поръчка за доставка на горива за НКЖИ на стойност 2 млн. 547 369 лева.

През 2016 година държавната железопътна компания плаща на фирмата почти 2,5 млн. лева за доставка на горива за локомотивите на компанията.

Доставки за общините:

„Тера корп“ е доставчик на горива за общините Петрич, Сандански, Харманли, Брусарци, Видин, Велико Търново, Бяла Слатина, Тетевен, Троян, Ловеч, Драгоман, Копривщица, Кюстендил, Костенец, Ихтиман, Костинброд, Дупница.

Почти всички общини в Средногорието, което е в политическия периметър на Добрев, са клиенти на „Тера корп“ ЕООД. Това са Пирдоп, Челопеч и Мирково. 

Доставки за болници, за Тракийския университет в Стара Загора, за различни училища в страната, домове за социални грижи и Агенцията за социално подпомагане.

От 79 обществени поръчки фирмата е спечелила 34 855 560,33 лв.

И това е само върхът на айсберга.

Това не е бизнес на пазарен механизъм.

Това е партийно-държавен бизнес, който се гради на гърба на партията с помощта на държавата, която към този момент се управлява от основния политически опонент на Кирил Добрев.

Няма нищо лошо – да имаш бизнес, да въртиш фирми, да работиш, да демонстрираш размах.

Проблемът е в грубото противоречие – от една страна се правиш на тежка опозиция, от друга страна да стоиш с протегната ръчичка пред  управляващите и да чакаш да ти дадат обществени поръчки, да ти дадат да строиш, да ти дадат да зареждаш с горива.

ЗВЕЗДНИЯТ КРЪГ НА ПАРТИЙНО-ДЪРЖАВЕН БИЗНЕС

На 25.01.2018 г. Министерство на отбраната сключва договор с „ПЪТСТРОЙ-ВАРНА“ ЕООД, оглавявано от Ангел Дерменджиев за „строителство по проект 3AF31046 „Осигуряване на сграда за ЛС на AGSR авиацията от Пакет от способности СР 9А1304 по Програма на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP). Общата стойност на договора е 999 870,65 без ДДС.

Фирмата „ПЪТСТРОЙ-ВАРНА“ ЕООД е участвала в 30 обществени поръчки. Печалбите ѝ от тях за 2016 г. са 5 119 00 лева, за 2017 г.- 5 780 000 лева, за 2018 г.. – 5 933 00 лева.

Ангел Дерменджиев с фирмата „ПЪТНО ПОДДЪРЖАНЕ 2003“ ЕООД е спечелил още 44 обществени поръчки, като общата печалба за трите години 2016/17/18 е близо 7 милиона лева. И още три обществени поръчки  с печалба за 2016-2018 на обща стойност над 1 100 000 лева. През 2011 година Ангел Дерменджиев е задържан при акция на ГДБОП, но това не пречи на държавата да работи с него.

КИРИЛ ДОБРЕВ е съдружник с АНГЕЛ ДЕРМЕНДЖИЕВ, Ангел Гераксиев  и Еленко Божков в друга фирма „ПИРИН ВАТ“ ООД, регистрирана на ул. „Бачо Киро“ 49, чиито официални печалби за 2016-2018 година са близо 1,8 млн лева.

„ПИРИН ВАТ“ ООД е официалната фирма на Кирил Добрев – чрез нея той притежава четири ВЕЦ-а, няколко търговски сгради в Гоце Делчев, газостанция, сградата върху ВЕЦ „Топлика“, сгради и складове в Благоевград, сгради и земеделски имоти в с.Мусомица, в с. Корница и офиса на ул. „Бачо Киро“ 49

Чрез подставени лица Кирил Добрев контролира и печели и от пети ВЕЦ – „Флеш“ край Горни Лом. Централата е притежание  на едноименната фирма „ФЛЕШ“ ООД, в която собственици са синът на Първанов – Владимир и Стоян Христов.

Христов пък е управител на фирмата „ТЕРА КАП“ ЕООД, регистрирана пак на ул. „Бачо Киро“ 49, която се занимава с търговия на електроенергия. 

Основен акционер в нея е друго дружество от „Бачо Киро“ 49 – „СИНЕРДЖИ ХОЛД“. В него съсобственици са синът на Кирил Добрев – Николай, Еленко Божков и Стоян Христов.

Годишните печалби от производството и продажбата на ток на дружеството надхвърлят 2 млн лева годишно.

„Тера кап“ ЕООД има спечелени две обществени поръчки за последните две години за доставка на ток. Едната е за „Първа многопрофилна болница – София“ ЕАД за малко под 202 000 лв., а втората – за община Самоков на стойност 694 000 лв.

Пак на ул. „Бачо Киро“ 49 е седалището на дружеството за търговия с петрол „И.ЕМ.ЕЙ.ХОЛД“ ЕООД, управлявано от сестрата на Добрев – Мариана Николаева Добрева, в което акции има и самият Добрев.

Марияна Добрева е съдружничка със сина на Първанов – Ивайло Георгиев Първанов във фирмата „СТРИМОН СПА“- АД, регистирана в гр. Кюстендил – двамата притежават петзвездния спа-хотел „Стримон гардън“ в Кюстендил. 

Перлата в хотелския бизнес на тандема Добрев-Първанов обаче е  луксозният хотел „Белчин Гърдън“ в курорта Белчин баня. И тук официално хотелът се води на сестрата на Добрев – Марияна и на сина на Първанов – Ивайло. 

Добрева-сестра е съдружничка и в: „ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР „ВЪЗРАЖДАНЕ“-ООД, което притежава сградата на Mall Blagoevgrad ,  „ТЕРА ИНВЕСТМЪНТ“-ООД, „ТЕРА ГЛАС“ ООД. Притежава имоти в Благоевград, Варна, Пловдив. Почти навсякъде нейн съдружник е брат ѝ Кирил Добрев.

Фирмите се занимават със саниране на сгради, отдаване на търговски площи, продажба на горива, на електроенергия, строителство…

„Това е един мини октопод, който разпростира пипалата си без оглед на партийни пристрастия – важното е да има пари“, казват близки до Добрев съпартийци, за които осветяването на тази истина е подействало като шок. И подчертават: Всички фирми, регистрирани на ул. „Бачо Киро“ са негови, иначе той разказва, че това е бизнессграда.

Когато се прочете детайлно огромната документация по тази тема, се вижда нещо, изключително важно – Добрев успява да внедри свои „къртици“ във всички държавни структури, от които зависи бизнесът му: ЧЕЗ-България, НЕК, ДКЕВР, ВиК, НКЖИ.

Добрев има една крилата мисъл: „Всеки един претендент за лидер на левицата трябва да знае, че БСП не се продава, не се заменя за подкрепа и никога не управлява от позицията на втора политическа сила“. Но тя вероятно е само за пред публиката, за пред избирателите на БСП, които стискат в шепи стотинките си. Защото се вижда как в България може да се управлява „от позицията на втора политическа сила“ и как се прави успешен бизнес, когато си в опозиция.

Въпросът е срещу какво?

И на този въпрос има отговор.

Проверката на КПКОНПИ започна през април-май на 2019. Няколко месеца по-късно, когато Добрев  разбира за разработката, очевидно води разговори с някого, защото изведнъж се превръща в яростна опозиция на Корнелия Нинова, а пък КПКОНПИ изненадващо покрива разработката срещу него. И до този момент за нея не се говори. Което навява на мисълта, че освен „моркова“, има и „тояга“.

Каква е целта?

На 25 май 2017 година Кирил Добрев напуска парламента. Въпреки решението за разделяне на постовете, като ценен и верен човек, лидерът на БСП Нинова беше решила  по изключение да остави Добрев да съвместява и двете длъжности – партийна и законодателна. Той обаче настоя да напусне Народното събрание, за да работи за партията. И две години и половина беше плътно до Нинова. Докато дойде разработката на КПКОНПИ и последвалото ѝ потулване.

В началото на януари т.г. Добрев се среща с Румен Овчаров, когото пита дали да се кандидатира за председател на партията. Отговорът е: „Ти ще си големият губещ!“. Добрев посочил като мотив – искам да запазя второто си място. А не, че е против политиката на Нинова, проттив нейните качества или пък да изтъкне идейно разминаване с нея, което по-късно се превърна в основен мотив на атаката му срещу председателя на партията. Овчаров изважда пред Добрев още един сериозен аргумент – лоялността, която му липсва. И припомня на Добрев, че е предал всеки един от хората, с които е работил – и Първанов, и Станишев, а сега и Нинова, някои от тях и по два пъти. „Не може да се опитваш да излъжеш всички по всяко време и на всеки завой“, казва Овчаров на Добрев.

Но това не го отказва.

След известно време – три месеца преди да обяви, че ще се кандидатира за председател на партията, Добрев води същия разговор и с Димитър Иванов. И него го моли за съвет. И съветът е същият. Иванов го предупреждава, че излизането му срещу Нинова „ще е катастрофа за него“. И го пита:  С кого ще управляваш, ако станеш лидер на БСП – с ДПС ли? Отговорът е – с ГЕРБ!

Защо въпреки тези съвети и предупреждения Добрев влиза в битка, която знае, че ще загуби?

Как така три години вървиш до един човек, който ти поверява партията, който ти дава възможност да печелиш чрез партията и в едни момент ти решаваш да го предадеш? 

Дали пък не става въпрос за схема, замислена преди две -три години – Добрев да остане в партията, да я овладее, правейки се на лоялен на Нинова и в решителния момент да я отстранят, за да може да се сглоби схемата за една бъдеща кротка опозиция или пък за съвместно управление ГЕРБ-БСП, от което няколко човека в партията ще бъдат властово облагодетелствани, а пък БСП ще си крета с 30- 40депутати?

За да ти даде политическият противник толкова много бизнес – това си има цена. И тя все някога ще се плаща.

Дали Добрев не си връща сега задължения по сделките, до които е бил допуснат? Срещу какво получава това благоволение?

Дали пък няма истина в мълвата, която върви на „Позитано“ 20 – той продаде на ГЕРБ част от изборите за местна власт? Тези, които знаят, мълчат, за да не се хвърля сянка върху имиджа на партията. Но в същото време всички виждат как една бизнес-империя се разгръща на гърба на партията.

Преди няколко дни, разказват червени, Добрев събрал в Плевен, в хотела на депутата Васил Андонов, бивши приятели на баща му, по трима от община – 27 души, и им казал: Схемата е следната – излизате да гласувате, само ако сте за мен и навивате хората да гласуват за мен, за да се види, че аз имам влияние в партията. А не да се вдига общата численост на гласувалите. Ако не гласувате за мен, изобщо не излизайте да гласувате  – да не се събере повече от половина от членовете на партията, за да отидем на конгреса и там ще овладяваме позицията.

ПОЛИТИКАТА И ДАЛАВЕРАТА, СРАМЪТ НА БСП

Да фалшифицираш собствения си избор

След като БСП загуби парламентарните избори през 2009 година, се стигна до избор на ново Изпълнително бюро. Тогава Станишев реши да вкара официално Кирил Добрев в екипа си, но по правилата на БСП съставът на ИБ трябваше да мине през тайно гласуване. И за първи път в историята на БСП стана ясно, че изборът е фалшифициран!  Румен Овчаров разкрива манипулацията на Добрев – надписване на гласове, които не са били дадени за него. Това принуди Контролната комисия да отмени не само неговия избор, но и на цялото ИБ. След повторен избор Кирил Добрев не влезе в ИБ, а за мнозина неговото отпадане се превърна в негласното наказание, което той получи за своите действия. Защото срещу него бяха подадени жалби за фалшификация.

От срам БСП потули скандала.

Костов го спасява от аферата с марките

Същото потулване стана и през 2000 година, когато в разгара на Югоембаргото Кирил Добрев беше хванат на границата с курафи, натъпкани с марки и долари.

 „Синът на покойния бивш вътрешен министър и лидер на БСП Николай Добрев е бил арестуван и разпитван за внос на 215 000 германски марки и 43 000 долара през май 2000 г.“, разказа наскоро бившият директор на Национална служба „Гранична полиция“ Валери Григоров. При разпита Добрев и аверите му обяснили, че парите са от търговски сделки. Службите допускат, че е възможно да става дума за канал на валута. Прокуратурата се заема със случая, но изненадващо не повдига обвинение на Кирил Добрев. И потулва случая.

Днес Румен Овчаров разкрива кой е спасил младия Добрев. „Тогава го спаси Първанов, който се обади на Иван Костов, а аз говорих с Румен Миланов – и те смачкаха преписката. Това не беше обикновено пренасяне на торби с пари, а плащане на контрабанда за горива в условията на Югоембарго. Освен това пренасянето на торбите с пари не е било еднократен акт, хващат ги едва на третия път“.

И се връшам отново на писмото на Павел Писарев до Кирил Добрев:„Питаш ме, дядовото, правя ли разлика между бизнесмен и мафиот. Като те гледат тебе хората – не, няма разлика. Иначе при повечето бизнесмени разликата е очевидна. Тях не ги залавят на сръбските и други граници с торби долари. Трудят се хората, движат икономиката в името на скъпите за теб стоково-парични отношения…

Като стана дума за пари, дядовото, се сетих – защо не поемеш една инициатива да посъберете малко пари и отремонтирате светите за социалистите къщи-музеи на Георги Димитров и Георги Кирков. Или това последното не ти е по сметките, защото си се разположил на мястото на Майстора и вместо библиотеката с неговите книги, си направил офис, склад или хралупа. На масата, на която са писани знаменити фейлетони, ти пишеш бакалски сметки…“

ДА ВДИГНЕМ ЗАВЕСАТА

На пленум на 13 юни 2020 година проф.Румен Гечев настоява всички кандидати за лидерския пост на БСП да декларират, че нямат зависимости от управлението на Борисов и че не са участвали в обществени поръчки.

Към този момент никой не е направил такава декларация.

Бележка на автора:

Преди да бъде публикуван този материал, уведомих Кирил Добрев за съдържанието му. И му изпратих следните въпроси:

 –      Когато влезе в политиката, защо не се раздели с бизнеса?

–      Защо взимаш поръчки от държавата, след като си опозиция?.

Добрев обеща да отговори след 2-3 часа.

След четири часа получих следния имейл: Благодаря ти за възможността, но отказвам офертата да отговоря.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram