Халил Летифов, ДПС: Новият модел на управление е единение, експертиза и опит

За да спрем спиралата от избори, трябва да извадим страната от политическата криза, това става с диалог

ДПС иска да е в централната власт, за да осигури сигурност на инвестициите и на законодателството, стабилност на доходите и работните места, казва зам.-председателят на ДПС и водач на листата в Стара Загора

– Г-н Летифов, от ДПС казвате, че ни е необходим нов модел на управление. Какъв трябва да е той?

– Новият модел на управление за нас е моделът на единението, на експертизата, на опита. Той трябва да е насочен към изваждане на страната от кризите. Ние, ДПС, настояваме за модел на управление, който да е основан на диалога, на възстановяването на нормалността в политическия живот, за да върнем поне част от доверието на гражданите в партийния живот, от една страна, и в институциите, от друга.

Досегашните модели на властта – джипката и лъжите, трябва да бъдат заменени с нова формула, която да осигури сигурност на инвестициите и на законодателството и стабилност на доходите и работните места.

Новият модел на управление трябва да бъде не разделение, а съгласие, не лъжи, а ясни приоритети по националните цели, които заедно да отстояваме, за да градим общото ни бъдеще в България. Само така ще можем да зададем правилната посока за развитието на страната.

– Според изследване на агенция “Тренд” единствената възможност за кабинет след вота е в него да не се включват ярки лица. Това ли е вариантът, който може да спре спиралата от избори, и ДПС ще го подкрепи ли?

– За нас, за да се спре спиралата от изборите, на първо място трябва да преодолеем най-голямата криза – политическата. Това ще стане, като спрем противопоставянето, което, за съжаление, е превзело политическото пространство и самата предизборна кампания. Видяхме докъде водят червените линии – никой с никого не си говори, никой с никого не работи. На преден са само омразата и противопоставянето. Но точно тези разделителни линии в ситуация на множество кризи са предпоставка отново за провал. Затова за нас на първо място трябва да се търсят допирните точки. И на тази база да се очертаят приоритетите за справяне с останалите тежки кризи – икономическа, социална, енергийна, здравна.

Що се отнася до лицата в управлението,

ДПС залага на експертизата и опита

За нас във властта трябва да са експертите, които могат бързо и качествено да придвижат Плана за възстановяване и устойчивост, Стратегическия план за земеделието и новите оперативни програми. Те трябваше да са готови още в края на 2020 г., а днес, две години по-късно, новите програми още не са написани. Спомняте си, че именно експертите на ДПС подготвиха оперативните програми за първите два програмни периода. Искаме да сме част от управлението, за да подготвим програмите и за третия програмен период.

Затова тези избори в момента са изключително важни и определящи за това как ще изглежда следващата власт.

– Как ще отговорите на онези, които твърдят, че ще има нови избори след три месеца, защото сега няма да се състави кабинет?

– Изключително безотговорно е да се говори така. Ако след три месеца ще ходим отново на избори, защо правим кампания сега? Изборите струват 100 млн. лв. Това е четвъртият вот в рамките на 18 месеца. Близо половин милиард лева е дала досега държавата, за да се провеждат избори в последната година и половина. Нима те не можеше да се използват за подкрепа на бизнеса и хората в тежката икономическа ситуация?! Предстои ни трудна зима, която може да се окаже и тъмна, и гладна, и студена. Позволихме си лукса 18 месеца разделение и противопоставяне, но сега

не можем да оставим страната без редовно правителство на фона на каскадата от кризи

и ескалацията на конфликта в Украйна. Приказките за нови избори след 3 месеца са политическа инфантилност.

– Какви антикризисни мерки предлагате и кое е първото, с което трябва да се захванат новите парламент и правителство?

– Искам да ви припомня, че най-адекватните и работещи антикризисни мерки досега бяха предложени от експертите на ДПС. ДПС осигури по 120 лв. за всеки пенсионер в продължение на три месеца в края на миналата година. При актуализацията на бюджета именно финансовите и икономическите експерти на движението буквално пренаписаха бюджета на Асен Василев и намериха над 300 млн. лв. допълнително за земеделските производители, които т.нар. “Промяна” буквално забрави. По предложение на ДПС бяха осигурени стотици милиони за общините, подпомогнати бяха университетите и вероизповеданията.

Експертизата и опитът на ДПС винаги досега са давали ключа за решаване на проблемите в България.

Готови сме с антикризисна програма за ускорено икономическо развитие. Тя предвижда стабилизиране на бюджета, овладяване на инфлацията чрез инвестиции, включително европейски по новите програми, стабилизиране на пенсионната система, мерки за подпомагане на най-уязвимите групи от населението.

Предвиждаме още запазване на цените на електрическата енергия за населението, компенсиране на цените на тока за бизнеса, фиксиране на пределни цени на горивата, помощи за хората, които се отопляват на дърва.

Но преди всичко за нас е най-важно

държавата да подсигури чрез различни източници и диверсификация газ на достъпни цени

за бизнеса и гражданите.

– В предизборната кампания се срещате с много хора. Какво ви казват те?

– Хората искат надежда, сигурност и стабилност – за себе си, за семействата си, за децата си, за страната си. Надяват се, че политиците ще проявят разум и експертиза. Разчитат, че след изборите ще има сигурност и стабилност за работните им места и за доходите им. ДПС винаги прави кампания от врата на врата. За нас срещите и разговорите с хората са изключително важни и определящи както за приоритетите, които извеждаме, така и за поведението ни в пленарната зала на парламента. Именно на срещите си с хората и на изслушването на проблемите им се дължи и мотото на кампанията ни сега – “С ДПС сигурност и стабилност”. Ние сме партията, която вече 32 години е определящ фактор за стабилността и сигурността в страната.

Хората очакват още, че политиците ще започнат да си говорят, ще се научат на диалог и ще спрат станалата вече политическа мода на противопоставяне, на езика на омразата, на ксенофобията. Те не са от вчера. Наблюдаваме ги вече 10 години и повече. Резултатът е видим – тежка политическа криза. Някои твърдят, че е от два месеца, други – че е от 2 години. За нас тя е от 13 години, тъй като насаждането на модела на противопоставянето и омразата започна от 2009 г.

– През изминалата година се оплакахте от тормоз върху ваши членове и симпатизанти покрай акцията на бившия вътрешен министър Бойко Рашков за купуване на гласове. Сега има ли такива проблеми в районите?

– Никой няма да забрави последните две изборни кампании през 2021 г., когато рашковщината ерозира държавността в България. По указания на МВР бе възстановена милиционерщината в страната ни. Полицаи влизаха в домовете на възрастни и болни хора, караха ги да клякат и да стават. Затова и в 47-ото НС ние, народните представители от ДПС, зададохме на министър Рашков парламентарни въпроси за всеки един конкретен случай на полицейски тормоз и насилие. От отговорите стана ясно, че в почти всички случаи проверките не са завършили с образуване на досъдебно производство, което означава, че не е имало никакви основания за тях. Те са били просто за сплашване. Затова и ДПС сезира всички възможни институции у нас и в Европа, внесохме подписка в Европейския парламент.

След 32 години демокрация в България Рашков върна тормоза по време на избори. Възрастни мъже и жени, наши членове и симпатизанти, през сълзи ни казваха: “Милиция не е влизала в дома ни от времето на опитите за насилствена асимилация”. Рашков върна страха. А страхът по време на избори е средство за влияние върху изборния резултат.

В тази предизборна кампания виждаме разлика спрямо предишните. Засега нямаме информация за противозаконна държавна намеса в изборите, не виждаме да има централни указания за намеса на полицията във вота. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ имаше тези дни среща с наблюдатели на изборите от ОССЕ и изложи пред тях както сигналите от миналите кампании, така и наблюденията си върху сегашната.

ДПС следи много стриктно да не се повтарят случаите на тормоз и насилие. И ще реагира остро на всеки опит за намеса в изборния процес. ДПС е платило много висока цена, за да дойде демокрацията в България. Затова партията ни е призвана да защитава демокрацията и законността, правата и свободите на всеки български гражданин.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram