Теменужка Петкова: Интерконекторът с Гърция трябваше да бъде построен на 31 декември 2021 г.

Интерконекторът с Гърция трябваше да бъде построен на 31 декември 2021 г, съгласно договора. Даниел Лорер и „Продължаваме промяната“ се провалиха в реализацията му. Това каза бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петков в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Правителствата на ГЕРБ са подготвили проекта и са започнали строителството, а кабинетът на „Продължаваме промяната“ е трябвало да го доизгради и въведе в експлоатация. Забавяне е имало анексиране на срока на договора заради КОВИД пандемията, уточни тя.

„Отиде Кирил Петков, снима се до един кран, с който какво завъртя – никой не разбра. С това приключи тяхната пиар акция“, заяви бившият енергиен министър.

1/3 от пълния размер на договора с Азербайджан страната ни получава от 1 януари 2021 г. на договорната цена. „Това, което те направиха – договориха остатъка до 1 милиард кубични метра, но вече на пазарна цена“, поясни Петкова.

Според нея „Булгаргаз“ е трябвало да избере алтернативни доставчици за алтернативни доставчици на втечнен природен газ веднага след спряното подаване от „Газпром“. „В рамките на нашето управление е изградена цялата инфраструктура за това, направили сме всичко необходимо така, че България да получава природен газ от различни източници и по различни маршрути. Тези хора намериха краткия път, те избраха посредниците. Буквално на следващия ден те се свързаха с посредници, превъзложиха на тях своите функции и се стигна до кризисната ситуация. Прекратиха доставките от „Газпром“, за да купуват руски газ от посредници с 30% по-висока цена“, обясни бившият министър на енергетиката.

Тя обясни, че в момента държавната компания трябва да резервира капацитети в гръцкия терминал в Ревитуса, за да могат да се разтоварват танкери с втечнен газ за България./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram