Прокуратурата възобновява делото за “Ларгото” на ГЕРБ


 Апелативната спецпрокуратура отмени отказа да се образува наказателно производство за ремонта на столичното Ларго и скандала „Ало, Банов съм“, пише . Постановлението е на прокурор Емилия Пашалиева от 19 юли 2022 г. Тя информира за отказа на долустоящата прокуратура да се съобрази с препоръката на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Спецпрокуратурата два пъти е отказвала да образува досъдебно производство по случая, макар да имаше такива указания от върховната прокуратура. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обжалва отказите. Обжалванията са започнати по сигнал на евродепутата от БСП Елена Йончева.

След образуването на досъдебното производство делото трябва да бъде предадено на Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

За ремонта на Ларгото в София са били изхарчени 15.8 млн. лв. евросредства.

А преди година стана ясно, че ЕК не признава над 50% от тази сума. Нередностите по проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ бяха установени след разследване на ОЛАФ. Финансовият ефект върху бюджета на ЕС в следствие на потенциалните злоупотреби е 4 320 807. 77 евро (без ДДС).

Служебният министър на културата Велислав Минеков заяви, че ОЛАФ препоръчва да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет.

Директорът на Генералната дирекция за регионални и градски политики Марк Льометр уведоми правителството на Борисов с писмо на 22 декември 2020 г., че разследването на ОЛАФ е прикючило.

„Разследването е приключило с препоръка за предприемане на мерки и действия за изключване на европейско финансиране за 4 320 807.77 евро, платени в проекта“, пише в писмото.

„Информираме ви, че препоръка на ОЛАФ относно това разследване също така е изпратено до Касационния съд към Специализираната прокуратура в България“. Става дума за Върховната касационна прокуратура.

Около 2 месеца по-късно, на 2 февруари 2021 г., е изпратено официално писмо от Главна дирекция регионална и градска политика. В него отново се посочва сумата, а Брюксел „приканва“ България да предостави данни за предприети мерки в рамките на 2 месеца.

„Вашият отговор ще бъде напълно анализиран и от това ще стане ясно дали ще се стартира процедура за финансова корекция“, пише още в писмото.

Скандалът
Изглаждането на „Ларгото“ бе под надзора на министър Вежди Рашидов. Но през 2019 г. Елена Йончева изнесе записи, на които твърдеше, че неговият наследник Боил Банов дава инструкции как да се оформят документи, за да не дължат изпълнителите на ремонта неустойка.

Проверката на прокуратурата не намери нищо съществено, тъй като не можело да бъде доказано, дали записите не са манипулирани./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram