Нинова: Да се обединим заедно срещу диктатурата

Европейската легитимация на БСП е потвърдена

„В Брюксел знаят много неща за нашите кризи. Имаме и общи, и различни теми, има неща, за които ние в България не знаем и би трябвало да сме по-активни и информирани. Българската делегация имаше два интензивни дни на срещи в Брюксел, в които се срещнахме с представители на всички власти. Бяхме приети на най-високите равнища“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ. Тя уточни, че е провела срещи с председателя на Европейския парламент Сасоли и зам.-председателя Клара Добрев, както и с вицепрезидента на ЕК Маргаритис Схинас, с г-жа Лаура Кьовеши, с местната власт – Комитета на регионите в Европа, със социалните партньори – големите работодатели и инвеститори, с работническите профсъюзи, с лявото политическо семейство, с председателя на ПГ на социалистите в Европа Ираче Гарсия.

„Обхванахме всички проблеми и открити въпроси. Темите, по които разговаряхме бяха – многогодишната финансова рамка и бюджета в следващите години за Европа, Зелената сделка и ефекта от нея. Въпроси, свързани с възможност за инвестиции, за защита на социалните права, възможността всички социалистически и социалдемократически партии да имаме общи позиции. Имахме и интересен разговор с г-жа Кьовеши – що се отнася до функционирането на европейската  прокуратура“, разказа още Нинова за посещението си в Брюксел.

„Поставям въпроса за избора на българските прокурори в Европа от много време. Все още няма такава процедура, в България няма законодателство, защото изборът е за първи път. От г-жа Кьовеши разбрах, че тя ще дойде през март, за да се обсъди този въпрос – обеща да се срещне и с опозицията, за да чуе мнението ни“, коментира още председателят на левицата.  Тя обяви, че изводите от посещението в Брюксел са два: „За България се потвърди усещането ми, че българското правителство не защитава добре българския интерес в Европа. Два примера, на които ми обърнаха внимание европейските лидери. Започва работата на Комитета на регионите – България няма излъчени представители в него, а той е важен за регионалното развитие на държавите. Втори пример, по Зелената сделка. Разбрахме на място, че до края на миналата година е трябвало българското правителство да представи национален план. Правителството е представило такъв план, който не е бил одобрен, върнат е, така че сега няма национален план, който да определи как България да използва възможностите по този проект. Ангажиментът, който поех е тази тема- да я поставя в парламента в България“.

Вторият  извод, по мнението на Нинова, е че всички лъжливи манипулации и внушения, че БСП е антиевропейска партия, са рухнали за два дни. „Никой на най-високото равнище в ЕС нямаше да разговаря с мен, ако бяхме антиевропейска партия. Европейската легитимация на БСП е затвърдена“, категорична е Корнелия Нинова.

„Унизително е навън да се посочва случай на корупция, а българските власти да не са реагирали. Правителството толкова се разбърза да реагира постфактум , че поискаха предсрочното отстраняването на съдия Миталов, което е малко прекалено. Погазват се основни принципи – че всеки е невинен до доказване на противното. Хубаво намерение е да ни помагат в борбата с корупцията, нека да се изпълни и със съдържание. Едва ли е само това корупцията в България. Това трябва да е най-вече усилие на българските институции, но и на нашите партньори. Нужни са комплексни усилия“, смята Нинова по темата „корупция“. На въпрос за дейността на главния прокурор в България, тя обърна внимание, че  Гешев е активен, но може да се съди за активността едва след резултатите, които по думите й са осъдителни присъди за виновните

На въпрос за действията на ГЕРБ срещу президента, Корнелия Нинова коментира: „Това, което правят ГЕРБ с президента, е част от тревожен процес – атака срещу всеки, който критикува правителството и има различно мнение. Първо започнаха с опозицията, като ни казваха: „Вие нямате право да говорите“ – а ние сме избрани от 1 милион българи.  После бяха изключвани микрофоните на журналисти, бяха обгазявани протестиращи. Върхът е, че през последните дни заявиха от трибуната на Народното събрание: „Служебен кабинет е нелегитимно управление на страната“. Това е посегателство срещу Конституцията и законите на България. Тези хора нямат спирачка пред нищо, за да си запазят едноличната власт. Отговорът е един: заедно срещу диктатурата.“

За действията на президента, Нинова подчерта, че той има последователното поведение от предизборната му кампания насам и това, по думите й, е мерилото за едни политик. „Години наред откакто е избран, той прави това, което е обещал – градация беше това, че свали доверието от правитеството“, смята още лидерът на БСП.

„Протести има на различни групи в различни градове – за СЕТА, за Перник. Това напрежение върви в цялата страна. БСП се включва в протестите, нашите народни представители участват в тези, които се организират пред НС, а симпатизантите ни се  включват в градовете“- отбеляза Корнелия Нинова по темата за протестите.

„През последните 3 години имаме положителна тенденция. Моят отговор- че  това е пътят. Трябва да се съсредоточим върху политиките, каква БСП искаме, какво да променим, това е същественият разговор. Да представим и управленска програма на България. Това е смисълът на вътрешнопартийната кампания. Вярвам, че това, което правим, е доброто за България и че рано или късно ще успеем. Да имаме сили, вяра и енергия. Да вървим в тази посока. Това ми дава сили да продължа“, заключи Корнелия Нинова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram