И ДБ недоволни от ПП: Премиерът не ги уведомил за кандидатурата на Рашков за КПКОНПИ

И Демократична България разбърка допълнително кошера на властта, заявявайки че с коалицията не са водени никакви разговори за подкрепа на Бойко Рашков. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов са заобиколени от премиера Кирил Петков и много изненадани от това.

С ДБ не са водени разговори за подкрепа на кандидатурата на Бойко Рашков като председател на КПКОНПИ, каза в интервю за БНР Атанас Славов от ДБ, член на Комисията по конституционни и правни въпроси.

Той апелира да се изясни какво се има предвид – Рашков да оглави новия антикорупционен орган, когато бъде създаден или сегашния, на мястото на Сотир Цацаров.

Според Славов големият въпрос занапред е как ще се събират гласове по принципните и важни теми, които са част от коалиционното споразумение.

„Или просто пускаме законопроекти в пленарна зала и се надяваме по някакъв мистичен, почти трансцедентен начин за възникне воля, която да ги подкрепя.“, каза Славов.

Дори да продължим като управление на малцинството, следва да има яснота как се събира подкрепа в Народното събрание, не може да се разчита на случайно събрани мнозинства, подчерта той.

„Разговорът за това, че от ИТН някакви хора ще се отделят, не може да е сериозен разговор в една парламентарна република“, заяви още народният представител от ДБ.

Славов е на мнение, че с ИТН трябва да има разговор най-малкото за конкретни политики, с които те са се ангажирали в коалиционното споразумение.

„Никой не очакваше, нито опозицията, толкова рано да се загуби подкрепа за това управление“, съжали депутатът от ДБ.

„Не изключвам поради поредицата от тежки кризи, в които се намираме, това правителство да изкара още известно време. Ако опозицията искаше да го свали, има начин това да се случи конституционно и той се казва вот на недоверие. Всички казват обаче, че няма да вкарват вот на недоверие“, отбеляза Атанас Славов. Според него обаче трябва да има чуваемост между партньорите и „не може едни позиции да бъдат системно пренебрегвани за сметка на други“.

Има въпроси, които трябва да бъдат изчистени в законопроекта за нов закон за противодействие на корупцията. Между двете четения ще се наложат редакции, уточни Атанас Славов. Той потвърди, че ДБ застава зад законопроекта.

„Големият въпрос беше как гарантираме, че органът, който изцяло ще бъде избиран от парламента, когато имаш политически избран орган с обикновено мнозинство, как гарантираш липсата на политическо влияние. Този въпрос седеше и при действащия орган за противодействие на корупцията, ще седи и при новия“, коментира Славов в предаването „Преди всички“.

По думите му от ДБ са предлагали сформирането да става от парламента, президента и да има и квота от съдебната власт, за да има гаранция за някаква независимост, но моделът не е бил възприет. Инспекторите, които ще разследват в новия орган, трябва да преценяват да се образува или да не се образува наказателно производство, уточни Атанас Славов.

„На един етап ще има съдебен контрол. Върху досегашните функции на Антикорупционната комисия, оперативно-издирвателни, нямаше съдебен контрол.“

Разследващите инспектори и самата комисия ще могат да оспорват отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство и да проведе етапи от него, поясни юристът.

„Между 80 и 90% от този закон е действащо право и в момента. Радикално новото като концепция в този закон са разследващите функции на комисията, механизмите за парламентарен и обществен контрол и повишената защита на подателите на сигнали“, изтъкна Славов./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram