Драгомир Стойнев, БСП: В “Булгаргаз“ имаше напрежение и правителството трябваше да предприеме конкретни мерки

Единствената причина за високата цена на тока в България е връзката ни с енергийните пазари

„Общините, училищата, болниците, университетите и читалищата наистина са в тежко положение и това се дължи на безпрецедентното увеличение на цената на електроенергията. Има нужда от дебат, но никой не казва защо се стигна дотук, защо тези публични заведения, които предлагат обществени нужди и са в обществен интерес, са на свободния пазар. Когато те минаха на свободния пазар никой не обясни, че може да има рискове.“ 

Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на БНР, като припомни, че левицата тогава обясни, че на практика свободен пазар съществува само в икономическата теория, като предупреди за конкретни трудности.

Причините за високата цена социалистът обясни така: „Това, което е на българския пазар, нищо не предполага такава висока цена. Ние имаме излишък на производство на електроенергия, затова и изнасяме. 

Цената на въглищата не се е увеличила, цената на ядреното гориво не се е увеличила, заплатите на миньорите не са се увеличили. Единствената причини, за да се увеличава цената, е само защото сме свързани с европейските енергийни пазари“, обясни той.

Относно посочения състав за ново ръководство на “Булгаргаз“, Драгомир Стойнев заяви: „Първо ще има конкурс. В “Булгаргаз“ имаше напрежение и правителството трябваше да предприеме конкретни мерки. А до колко наистина дружеството е можело да прави по-големи доставки, само правителството може да каже.”

Социалистът е склонен да вярва на правителството, че с диалог с азерската страна, е възможно да има други точки на доставка на азерски газ, а не само както е по договор.

По темата с интерконектора с Гърция Стойнев заяви: „В продължение на 8 години връзката с Гърция все още не е готова и никой не знае защо все още не е готова, а тя е толкова важна.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram