Деница Сачева: На този етап България трябва да гарантира доставките си на газ в дългосрочен период

Протестите за неподдържани пътища и пътните инциденти ще продължат. Провал на предишното правителство е да намери начин да направи, така че фирмите да получат индексация за разходите, които имат и да не спират договорите. Това каза Деница Сачева от ГЕРБ в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.По думите й по време на управлението на ГЕРБ пътищата са били поддържани и това е бил един от основните приоритети.

Според нея приоритетите на служебния кабинет „Донев“ трябва да бъдат организацията на предстоящите парламентарни избори и разрешаване на газовата криза. Експертите в служебното правителство трябва да осигурят 100-процентова диверсификация като гарантират сигурност на доставките, но и пълна независимост на България. „Независимо от това, че „Газпром“ дава добри цени и досега е бил партньор на България, все пак това е компанията, която Путин използва за упражняване на външна политика. Това е недопустимо! Идеалният вариант би бил да има едно решение на общоевропейско ниво. Но на този етап България трябва да направи така, че да гарантира доставките си на газ в дългосрочен период“, заяви Сачева.

Моделът „ГЕРБ“ е бил полезен за България, категорична бе Сачева. „През последните четири години управление на ГЕРБ доходите на българските граждани се вдигнаха с 50% при 10% инфлация, бяха увеличени разходите за образование с повече от 2 млрд. лева, по време на КОВИД кризата над 300 хил. рабoтни места бяха запазени, а днес заради цените на газа 250 хил. работни места са заплашени – това е моделът „ГЕРБ“, изброи тя.

Шестте приоритета на ГЕРБ са свързани с диверсификация, въвеждане на пределни цени на ток и горива, съдебна реформа и влизане в Еврозоната и около тях ще се водят дебатите в предстоящата кампания, посочи Сачева. „Ние следвахме част от тях неотклонно в предишното НС. И ако ПП успяха да постигнат някои външнополитически развития, то се случи именно благодарение на ГЕРБ – така беше и за Украйна, и за Северна Македония. В много отношения ние показахме, че можем да бъдем конструктивна опозиция и да помагаме. Можем да бъдем и конструктивен партньор. Зависи обаче кой какви намерения има и дали има намерения да реализира политики, или да продава илюзии“, заяви тя./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram