Веска Ненчева, БСП: С антикризисните мерки, които предлагаме хората ще усетят подкрепата на държавата

Под патронажа на Ирена Анастасова започва голяма инициатива за „екранните деца“, за които е необходим друг подход на обучение

„Празникът е един от моментите в нашия живот, в които имаме отношение към дадена тема. В случая това е изключително важно, защото 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий определя нашата идентичност. Връщаме се към корените, към родното и стабилността, която трябва да има всеки млад човек, за да може да намери пътя си в голямото лутане на живота, което му предстои.“, Това заяви народният представител от „БСП за България“ Веска Ненчева в ефира на Евроком и добави, че под патронажа на Ирена Анастасова започва голяма инициатива относно така наречените „екранни деца“, за които е необходим друг подход на обучение.

„С приемането на бюджета знаехме, че със засилването на кризите ще бъде необходима и актуализация. Още тогава регистрирахме проблемите с ниските заплати – не само сред библиотекарите, също така се повдигна и темата за заплатите на музейните работници. Когато проблемите са натрупвани години наред и в момент на жестоки кризи като сегашните, то просто няма как да се компенсира нещо, което е в дълбока яма“, каза още народният представител от левицата.

По думите й пенсионерите са били неглижирани от предишните управляващи. „Единственото, което те направиха за последните 12 години беше даването на ковид добавки и то преди парламентарните избори през април миналата година. Това беше като подаяние без ясна представа и философия, че пенсиите трябва да бъдат справедливо актуализирани. Тези 60 лева, които сега пенсионерите получават като ковид добавки ще продължат да съществуват, но под формата на антиинфлационни такива“, добави Ненчева.

„Младите хора също трябва да бъдат подкрепени, защото и те са част от уязвимите групи. Години наред никой от предишните управляващи не искаше да коментира за втората година майчинство. Нашата борба беше втората година от майчинството да стигне поне минималната работна заплата и мога да кажа, че го постигнахме“, каза още депутатът от БСП относно социалните мерки предлагани отлевицата.

Веска Ненчева коментира и ситуацията в образователната система като постави акцент върху отминалите матури. „Тази година от литературните произведения, върху които трябваше да работят зрелостниците бяха по-малко на брой, но компенсацията може би се дължи на факта, че те бяха ощетени последните 2 години в това онлайн обучение, а това са всъщност и випуски, които първи завършват по силата на новия Закон за предучилищно и училищно образование“, допълни тя и бе категорична, че онлайн обучението води до десоциализация.

„Розопроизводството се превърна в моя грижа през последните няколко години. Това, което направихме в 44-я парламент беше да приемем Закон за маслодайната роза, за който са правени опити още от 96-та година. Това, което се опитвам да направя е концентриране на вниманието на Комисията по земеделие върху този проблем за розопроизводството, съвместно и със Министерство на земеделието. Мога да кажа, че имам подкрепа от колегите“, коментира Ненчева ситуацията и нуждата от промени, които са свързани с българските розопроизводители и добави, че земеделското министерство е дало допълнителни пари за онези, които са регистрирани като земеделски производители.

Депутатът от левицата направи ретроспекция на последните 10 и повече години, като определи демографската криза за основен проблем в България. „Забогатяването на отделни фирми през кризите не е грижа за народа“, категорична бе Ненчева за 12 годишното управление на ГЕРБ.

В заключение тя заяви, че една от целите на БСП е коалицията да се съхрани заради множеството кризи, в които се намираме, а предсрочните избори според нея биха довели до нестабилност.“ Въпреки че е трудно тези антикризисни мерки ще направят така, че хората да усетят подкрепата на държавата“, довърши Веска Ненчева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram