България трябва да бъде пазена от дипломация, защото ракетите ни са хартиени

Министърът на външните работи не каза нищо, с което да отговори на зададения от инж. Дренчев въпрос: Колко и какъв вид ракети въздух-въздух са закупени по договора за Ф -16?  Не посочи точния брой и вид на ракетите, с което на практика не отговори на въпроса

Това доведе до следната реплика от страна на Николай Дренчев от Възраждане:

„Госпожо министър! Шокиран съм от некомпетентността на служителите Във вашето министерство! Моят въпрос беше елементарен и очаквах елементарен отговор –  толкова бойни, толкова учебни и край! Фактът, че договорите се съхраняват при Вас означава, че от Вашите служители се очаква да разбират какво пише в тях! Как те ще бдят за спазването и изпълнението на договора, ако не разбират какво пише вътре!

Не разбирате от ракети и самолети, добре, но аз не ви питам за параметрите на полета им! Питам ви за количество, за бройки, дали са круши или ракети – все едно! Колко са поръчани? Колко трябва да бъдат доставени, за да бъде изпълнен договорът за 1млрд 256 млн долара?  Разбирайте от цена, от срокове, от неустойки, това е вашата функция!

Вашите служители  от ракети не разбират, от договори не разбират, но и от дипломация не разбират! Не играем на кукли, нито на войници! Ракетите са страшно оръжие! По-смъртоносно от тях е само дипломацията, или по-точно липсата ѝ!

Накарайте Вашите подчинени да работят! На път сте да ни въвлечете в чужда  война, а сте некомпетентни да  преброите  колко ракети ще имаме! За разлика от нашите ракети, които  в момента са хартиени и ще бъдат произведени през първо тримесечие на 25-та година, ракетите на нашите противници вече са готови за пуск! Моля ви, накарайте дипломацията ни да работи! Дефинирайте  националния ни интерес и го отстоявайте! Не ни замесвайте във войни! България трябва да бъде пазена от дипломация, защото ракетите ни са хартиени.“, каза Николай Дренчев.

Министърът на външните работи предостави на народния представител от Възраждане документ, на базата на който беше структурирано изказването ѝ.

Чрез Председателя на Народното събрание  Министърът на външните работи предостави на инж. Дренчев  документ, на базата на който беше структурирано изказването ѝ. По същия ред народният представител поиска достъп до договорите, които се съхраняват в архивите на Министерството на външните работи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram