Борислав Гуцанов, БСП: Опитът на президента да удари БСП няма да успее

Отпуснал 435 млн. за скандалното одълбочаване на канала на Варна сега ще отговаря за машинното гласуване, недоумява социалистът

„Много хора са пробвали да имат удари срещу БСП 131 години и никой не е успял. Няма да бъде и този опит успешен, ако е такъв на президента Радев. Но има доста съмнения в честността, когато е правен този служебен кабинет.“ Това заяви организационният секретар и член на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

„БСП през тези 7 месеца в управлението бяхме партията, която не позволи по никакъв начин да има износ на оръжия за Украйна. Декларацията на Народното събрания, която първоначално беше доста остра срещу Русия, беше смекчена благодарение на парламентарната група на БСП. Ние бяхме тези, които искахме възстановяването на разговорите с „Газпром“ и с всички възможни доставчици на газ в страната ни, за да можем да имаме доставки на газ на възможно най-изгодна цена“, изтъкна Гуцанов. Той припомни, че след  изгонването на руските дипломати, БСП са казали, че няма как Кирил Петков да продължи да бъде министър-председател.

„Ако всички тези неща са против виждането на президента Радев и ако затова се правят подобни внушения с този служебен кабинет, това е твъде странно“, отбеляза социалистът.

Борислав Гуцанов посочи, че странните назначения не се свеждат само до членове на БСП. „Има още един министър, на електронното управление – Георги Тодоров беше председател на борда на директорите на Държавно предприятия „Пристанищна инфраструктура“, което отпусна 435 млн. за одълбочаването на канала във Варна без търг и без конкурс. Това беше един от най-големите скандали миналата година, заради което той не стана за втори път служебен министър на транспорта. Сега го виждаме като служебен министър на електронното управление, при положение че има доста спорни моменти около машинното гласуване, а най-важната задача на служебното правителство е да осигури чистотата на избора“, обясни Гуцанов.

Той също недоумява как един човек, освободен от вицепремиера и министър на икономиката като член на ръководството на военно предприятие, може да бъде върнат като служебен министър в област, в която има безспорен възход.

Гуцанов също така припомни, че не веднъж членове на служебни кабинети на президента Радев след това правят политически формации, най-вероятно с негово знание. „В Президентството имат афинитет към изграждане на нови проекти и политическа модификация на пространството, но в момента най-важното е да бъдат проведени честни и нормални избори“, посочи Борислав Гуцанов.

Членът на ръководството на БСП изрази надежда, че действително тези 2 месеца няма да бъдат загубено, тъй като, по неговите думи, Президентството на няколко пъти е пропуснало възможности да окаже въздействие и да не се стига до предсрочни избори.

Според социалистът БСП е спечелила от участието в изпълнителна власт като посочи най-силната социална политика, водена през последните 30 години, ръст на производството в условия на криза и успокояването на ястребските нагласи на някои формации в парламента. „От една партия, която беше причислявана към статуквото, сега всеки желае БСП за партньор“, изтъкна той.

„Надявам се в следващото управление след 2 месеца БСП да сме тези, които да направят така, че страната ни да има най-добрите доставки на енергоресурси и да има нормализиране на отношенията ни с Русия и с всяка една страна“, каза в заключение Борислав Гуцанов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram