2021 ще бъде годината с най-голяма инфлация

2021 ще бъде годината с най-голяма инфлация, но като цяло това повишение на цените е нещо, с което трябва да свикнем. Всички прогнози на този етап сочат, че ще имаме инфлация от типа на 2-2,5% в следващите няколко години. Това каза Адриан Николов от Института за пазарна икономика в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. По думите му ценовият шок, на който сме свидетели сега, е следствие от кризата и политиката на централните банки. „Като цяло нямаме основание да очакваме сходен ценови шок. Важно е да отбележим, че това, което виждаме на този етап, е, че нямаме реално обедняване, т.е. заплатите растат по-бързо от ценовите равнища“, коментира експертът. При пенсионерите повишението с 50 лева е бил факторът, който е успял да компенсира ръста на цените, посочи Николов.

По думите му инфлационните нива, обявени от НСИ са реални, но потребителите усещат осезателно скока в цените на определени продукти. „При автомобилните горива повишението е от типа на 40-45% на годишна база, при повечето храни е 13-14, при олиото е около 20-25% и това усещат хората като значително повишение на разходите си“, обясни той.

Намалението на данъците върху някои стоки и услуги според специалиста е възможен подход за облекчаване на населението, но в момента се залага на мерки за директно подпомагане. „Аз като цяло съм скептичен, че подобна държавна политика може дългосрочно да се отрази на ценовите равнища. По-скоро трябва да търсим методи за разширяване на пазара на труда, съответно повишаване на доходите на домакинствата, а не решаване на проблеми на парче“, коментира Адриан Николов.

Според Богомил Николов от „Активни потребители“ намаляване на ДДС за основни продукти от потребителската кошница няма да доведе до желаните резултати. „Трябва да се обмисли и да се въведе по цялата верига, за да стигне ефектът до крайната цена. Иначе хората ще останат изключително разочаровани от представените потенциално добри намерения“, коментира той./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram