САЩ могат да се опитат да променят Конвенцията от Монтрьо за Черно море

Ds olil

„Законът за сигурността в Черно море“ от 2023 г., внесен за разглеждане в Конгреса на САЩ, предизвика въпроси дали американската дипломация планира да се опита да промени Конвенцията от Монтрьо. Международният договор забранява присъствието на военни кораби на нечерноморски държави в Черно море за повече от 21 дни.

В текста на американския закон обаче е записано, че целта е „осигуряване на сигурността на Черно море и други цели“. Какви са другите цели не е упоменато в закона.

Законопроектът ще се прилага от САЩ спрямо България, Грузия, Турция, Румъния, Молдова и Украйна. Включването на Молдова в тази група на черноморски държави предизвиква недоумение, тъй като тя няма излаз на Черно море.

САЩ могат да се опитат да променят разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо, която към момента предотвратява разширяването на зоната им на влияние в Черно море заради позицията на Турция, коментира Александър Ирхин, доктор на политическите науки, цитиран от Svpressa.

Конвенцията от Монтрьо е международен договор, който на всеки пет години може да бъде обсъждан и на всеки две години може да бъде изменян. Когато възникне въпросът за по-мащабна експанзия, САЩ ще се опитат да „коригират“ конвенцията, смята ученият.

„Независимо от Конвенцията от Монтрьо България трябва да осигури възможност на нашите съюзници да ни помагат за сигурността в Черноморския регион“, заяви преди време бившият вече военен министър Тодор Тагарев. Изявлението му подсказа, че такива разговори вече са водени с българските власти, както и каква би била позицията на България при евентуален опит за промяна на Конвенцията от Монтрьо.

Позицията на Турция, член на НАТО, обаче е в противоречие с желанието на американците и другите членове на алианса по въпроса за откритостта на Черно море. „Регионът по същество се контролира от две сили – Русия и Турция. Конвенцията от Монтрьо сега е огромен плюс поради факта, че има ограничения във времето и тонажа, както и способността на Турция напълно да блокира проливите във военно време. И тук има определени ограничения, тоест сега не можем да докараме кораби от Балтийско море“, заяви Ирхин.

Англосаксонците се опитаха да променят Конвенцията от Монтрьо на етапа на нейното приемане през 1936 г., коментира военно-политическият експерт Владимир Сапунов.

„По това време Великобритания предложи да се изравнят правата на черноморските и нечерноморските сили. Не се получи, но идеята остана. Например, тази идея се появи отново по време на войната между Русия и Грузия през 2008 г., когато корабите на Черноморския флот на Руската федерация влязоха в абхазки води и взеха участие в конфликта. След като Ердоган дойде на власт, Турция започна да следва по-независима външна политика, която, разбира се, не се харесва на САЩ“, коментира експертът.

„Що се отнася до България и Румъния,  военноморските им сили не са способни да бъдат сериозен играч в Черно море. Поне засега. Преди две години България обяви намерението си да съживи подводния си флот. Румъния е похарчила повече за отбрана за 10 години, отколкото всички страни от региона (без Турция и Русия), взети заедно. Това е желанието на ръководството на НАТО да укрепи вътрешния си флот в Черно море“, според анализатора.

Конвенцията се подновява на всеки 20 години. Предвижда се възможност за денонсиране в мирно време, но едностранно излизане от договора от страна на САЩ например би дало възможност на Турция да започне да разширява условията за преминаване през проливите към страните, оттеглили се от договора.

През 1994 г. Анкара едностранно промени разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо и затегна инспекцията на търговските кораби, позволявайки преминаването на кораби с дължина над 200 метра само през светлата част на деня и придружени от турски представител. Турция също така разшири списъка с причини за недопускане на кораби в Черно море, добавяйки сондажи, екология, полицейски операции и др.

Според Конвенцията във военно време нито разрушители, нито фрегати могат да влязат в Черно море. Същото се отнася и за конвенционалните подводници.

По време на ескалацията на напрежение в региона през 2008 (конфликтът между Русия и Грузия) и 2014 г. (присъединяването на Крим към Русия) американците нарушиха Конвенцията от Монтрьо както по отношение на тонажа, така и по отношение на времето на престой на корабите си. Тогава Турция не реагира.

Малко вероятно е обаче сега Турция да е готова да направи отстъпки на САЩ с привилегии в Черно море. Конвенцията от Монтрьо й осигурява позицията на господар на проливите и й дава инструменти за влияние както върху Русия, така и върху Запада.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram