Шефът на БНБ Димитър Радев: Приемането на еврото е добре за България и за българите

„Като буря в чаша вода“ – така управителят на Българската народна банка Димитър Радев описва в интервю за в. „24 часа“ твърденията, че БНБ е изготвила доклад, в който казва, че България не е готова за еврото.

„Решението на парламента с толкова внушително мнозинство изненада политическите противници на еврото и те предприемат отчаяни стъпки да блокират процеса“, казва още Радев, цитиран от БТА.

Управителят на БНБ визира гласуването на депутатите от края на месец октомври, когато след дебати Народното събрание даде мандат на БНБ и Министерството на финансите да ускорят техническите процедури за влизането на страната ни в еврозоната.

През миналата седмица обаче депутати от няколко различни групи заявиха, че са прочели анализ адресиран до тях от БНБ, в който се посочват редица негативи пред приемането на страната ни в еврозоната.

Твърдението, че можеш да говориш против еврото, но да защитаваш валутния борд и лева, „предизвиква високо повдигане на веждите на всички професионални наблюдатели както у нас, така и в чужбина“, допълва Радев.

„Еврото е нашата резервна валута, на която се крепи стабилността на лева, на валутния борд и на целия ни паричен режим. Атаките срещу еврото са на практика атаки срещу лева и валутния борд“, отбелязва управителят на БНБ.

На въпрос „Защо упорито се говори, че информация за антиевро говоренето се предоставя от хора в БНБ?“, Радев отговаря: „Първо, не мисля, че е коректно да се говори в множествено число. Второ, хората в БНБ са професионалисти от много високо качество и няма да допусна, докато съм на тази позиция, да бъдат въвличани или използвани в политически интриги. От лятото на 2018 година, когато започна същинският процес на присъединяване, досега има около 270 решения на Управителния съвет на БНБ, свързани с темата. Всички те са приети единодушно и нито едно от тях не е антиевро. Точно обратното. Ако някой в официално качество действа по един начин, а неофициално действа по друг начин, това е проблем за конкретния човек и за институцията. Но това е разрешим проблем“.

Относно изразени критики към Европейската централна банка от страна на представители на БНБ Радев посочва, че „когато си част от структурите на тази институция, имаш достатъчно възможности да го правиш в рамките на тези структури. Когато обаче не казваш нищо в рамките на тези структури, а само послушно кимаш с глава, а след това използваш вътрешна информация да критикуваш публично институцията, това най-малкото е потъпкване на институционалната и професионалната етика“.

На въпрос дали ще се получи „тази работа с еврото“, Радев казва, че това ще се случи, „защото е добре за България и за българите“.

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram