Стефка Костадинова сред легендите в първия виртуален музей

Стефка Костадинова е сред легендите със специална секция в открития днес първи виртуален музей на спорта. Инициативата е на Международната лекоатлетическа асоциация (World Athletics), а проектът е базиран на иновациите и съвременните технологии. Известен като MOWA, Музеят на световната атлетика е първият, създаден единствено в дигиталния свят, съобщиха от БОК.

Българката е представена редом до най-великите звезди в историята на световната атлетика: Карл Луис, Пааво Нурми, Джеси Оуенс, Фани Бланкерс-Коен, Ирена Шевинска, Мари-Жозе Перек, Ян Железни, Алисън Феликс, Джонатан Едуардс и Юсейн Болт.

„На световното първенство в Рим през 1997 г. Стефка Костадинова си върна инициативата с 206 см, като принуди бившата шампионка Тамара Бикова да пробва в третия си опит невъзможните за нея 208 см. Останала сама на сцената и осигурила си вече златото, българката поиска летвата да бъде вдигната на рекордните 209 см, които покори от втория си опит, докато трибуните още бушуваха 10 минути след бурния финал на 100 м при мъжете.

Костадинова никога след това не скочи повече, но и никой друг не успя да стори това до днес, вече 34 години по-късно. Българката обаче спечели втора световна титла през 1995 г., а година по-късно грабна от третия си опит и олимпийското злато в Атланта“, информира секцията за Стефка в залата за световните първенства.

По повод откриването на Музея, президентът на световната лека атлетика Себастиан Коу заяви, че MOWA е идеалната платформа за демонстриране на обширното наследство на атлетиката, основен спорт и олимпийски спорт No1, особено в момент, когато пандемията ограничава възможностите на хората да посещават спортни събития или да посещават лично музеи.

Пътуването в MOWA започва с влизане през голяма приемна, в която са разположени шестте континентални дисплея, преди да се премине през „Тунела на произхода“, следва „лекоатлетическо 3000-годишно пътешествие от древността до съвремието“, преди да се влезе в „Залата на световните първенства“, която включва всички 17 издания на водещите шампионати на Световната атлетика.

Входът на виртуалната експозиция насочва към отделните зали и секции, където всеки може да получи аудио, снимкова и текстова информация за легендите, световните рекорди, най-великите мигове и личности на олимпийски игри и световни първенства. Посетителят може да се разхожда из залите свободно и да взаимодейства с над 60 експоната и над 400 предмета с поддържащо съдържание.

Част от секторите ще се допълват, а цялата виртуална колекция е в 3D проекция. Посетителите могат да избират между свободна разходка из залите или тур с гайд на английски или френски. Дигиталният музей е базиран в сайта на Световната атлетическа асоциация и може да се посети на следния линк:  www.worldathletics.org/mowa.

dnes

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram