Новини от вас: Кой ще поеме отговорността за тези „паметници“ на халтурата?

Колите без регистрационни табели са сериозен проблем за сигурността и реда на пътя в много български градове. Те са често свързани с престъпна дейност, избягване на данъци, незастраховани водачи и нарушаване на правилата за паркиране. Според данни от Министерството на вътрешните работи, през 2022 г. са извършени повече от 10 000 проверки на коли без регистрационни табели и са наложени глоби за над 2 милиона лева. Въпреки това, много от тези коли продължават да кръжат по улиците или да бъдат оставяни на обществени места.
Една от причините за наличието на коли без регистрационни табели е липсата на ефективен механизъм за тяхното отнемане и унищожаване. Според закона, колите без регистрационни табели могат да бъдат задържани само ако са засечени в движение, а не ако са паркирани. Освен това, процедурата за отнемане и унищожаване на такива коли е дълга и сложна, като включва съдебни спорове, административни такси и складови разходи.
Едно от възможните решения на проблема е да се въведе по-строг контрол и наказание за колите без регистрационни табели, както и да се опрости и ускори процесът за тяхното отнемане и унищожаване. Също така, е необходимо да се повиши информираността и отговорността на гражданите за рисковете и последиците от употребата на такива коли.
А какво се прави в Казанлък по въпроса?
На общински паркинг между училище „Антим“ и детска градина „Теменуга“ от година на централно място е паркиран черен volkswagen passat без номера, стикери за преглед или каквито и да е обозначителни знаци.
Ул.“Доктор Стамболски“ лек автомобил Opel без табели седи по джанти вече година. Opel с талон за инвалидност на водача е паркиран на тротоара до южната ограда на училище „Антим“…
BMW „паркирано“ на бул. Никола Петков …са само малка част от колите без номера в града на розата.
Кой ще поеме отговорността за тези „паметници“ на халтурата?

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram