1998: Сага около шефа на „Арсенал“ с политически привкус

Цяла сага около новия шеф на „Арсенал“, започнала през 1998 г. и приключила година по-късно, пази архивът на Радио „Вис виталис“. Тогава начело на военния завод застава инж.Николай Ибушев след смъртта през август 1997 г. на Крум Христов.

На днешния ден преди 23 години на пресконференция на СДС-Казанлък Крум Владев – председател на местните седесари тогава, заявява: “Назначаването на Ибушев е недоразумение. Нашето мнение за „Арсенал“ не е търсено. Този човек трябва да бъде контролиран. Затова в „Арсенал“ трябва да има и надзорен съвет, и управителен съвет“.

На 22 октомври същата година в интервю за „Вис виталис“ председателят на синдикалната федерация „Метал-електро“ Асен Асенов заяви по този повод: „Това са партийни пристрастия на некомпетентни хора. Това ръководство на „Арсенал“, начело с Ибушев, трябва да остане“.

На 3 май 1999 г. депутатът от СДС д-р Ваньо Цонов бе категоричен: „Има много спекулации. Ние не искаме освобождаването на Николай Ибушев“.

Година по-късно, на 28 януари 1999 г., в „Арсенал“ ЕАД бил подписан Анекс №1 между работодателя и двата фирмени синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, съгласно който по-голямата част от работниците на фирмата излязла в отпуск до 30-ти април.

В архива на Радио „Вис виталис“, наречен „Живата памет“, ежедневно и по дати публикуваме по-съществените събития и факти, които ни припомнят и характеризират времето и хората през изминалите години. Живата памет е, за да не пропускаме нищо важно, което се е случило в Казанлък и Долината – късче от голямата история на това най-прекрасно място в България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram