Първата розотърговска фирма у нас „Дончо Папазоглу и синове“ стана на 200 години

Ds olil

Безспорно Казанлък е белязал трайно българската индустриална история и развитието на търговията с розови продукти още от края на 18-ти век. Първите розотърговци оформяли не само предприемачиския дух, но и светския образ на града.

Точно преди два века – през 1820 г., Дончо Папазоглу създава първата българска розотърговска къща в Казанлък „Дончо Папазоглу и синове“.

Тя изнасяла розово масло за цял свят – имала кантори за продажба в Цариград, Александрия (Египет), Париж, Марсилия, Лайпциг, Лондон, Триест, Виена и Ню Йорк.

През 1873 г. розовото масло на „Братя Папазоглу“ печели златен медал на изложението във Виена.

Единият от братята Папазови – Ботьо, построява в Казанлък първата фабрика за дестилация на розово масло.

Другият брат Димитро е сред най-влиятелните първенци в Казанлък, активен деятел на борбата за независима българска църква. Той  е участник в т.нар. „Цариградски кръг“ и е сред имащите право на глас при избора на екзарх Антим I

След Освобождението Димитро Папазоглу е кмет на Казанлък (1879-1880 г.) и депутат в Областното събрание на Източна Румелия (1880-1883 г.) от народната партия. При обявяване на Съединението е член на дипломатическата делегация, която търси подкрепа за Съединението пред европейските монарси.

Димитър Папазоглу участва в комитета за изграждането на храм-паметника в Шипка „Рождество Христово“, той завещава пари, с които е построена градската болница в Казанлък.

Повече за историята на търговията с розово масло можете да прочетете в ежегодно издаваната от Медийна група „Вис виталис“ брошура, посветена на Празника на розата. В идните дни безплатното издание ще достигне до казанлъчани за 16-та поредна година.

Братята Папазоглу са издържали стотици студенти – стипендианти от Казанлък.

На снимката: Семейството на Дончо Папазоглу, момченцето до него е сина му Ботьо Папазоглу. Снимка: Фейсбук

На снимката: Брошурата на Медийна група „Вис виталис“, посветена на Празник на розата 2020, която ще достигне до казанлъчани идните дни




Брошурата може да разгледате тук:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram