С манифестация и „концертно рисуване“ цял Казанлък отпразнувал 1 век на „Рибния буквар“

Ds olil

Казанлъшкият музей съхранява два екземпляра от първото издание на „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон, напечатан преди 200 години. Музеят пази т.нар. „брашовско издание” от 1824 г. Единият екземпляр е дарен на музея преди близо 100 години от бившия учител Иван Халачев, а вторият е дар от монахинята Неда Ненова от Казанлъшкия девически манастир по същото време.

Първият български учебник, предназначен за новото българско училище, “Буквар с различни поучения” на Петър Берон, наречен от народа “Рибен буквар”, излиза през 1824 година в румънския град Брашов със средства на Антон Камбуров от Сливен. През периода 1824-1862 г. е преиздаван шест пъти, а от Освобождението до 1983 г. цели шестнайсет пъти.

Библиотека “Искра” в Казанлък притежава три издания – 1824 г, 1841 г. и 1847 г., а Литературно-художествения музей „Чудомир“ съхранява екземпляр, издаден през 1862 г., който е бил собственост на писателя.
“Буквар с различни поучения, собрани от Петра хаджи Беровича за българските училища”, провъзгласява принципите на светското образование.

Пръв в Казанлък преподава по този модерен буквар даскал Тачо Мангата.

Букварът се състои от предисловие, 8 раздела, обръщение към читателя и приложение от 12 рисунки на животни. Народът го нарича “Рибен буквар” заради изображението на две риби /кит и делфин/ на последния лист от илюстрациите към него. Написан с черковнославянски букви на жив и разбираем език, лесно достъпен за народа. Възрожденецът Петър Берон го издава, когато е едва на 24-годишна възраст.

Казанлъчани отпразнували стогодишнината от издаването на „Рибния буквар” тържествено и със специални почести към делото на д-р Берон. Цялото гражданство излязло да приветства манифестацията през 1924 г., организирана от читалище „Искра”, учителите и учениците. Програмата включвала забава в читалището с две речи, хубави музикални изпълнения и декламации. Имало и „концертно рисуване на бележитата стогодишнина на скъпото на на народа ни рибно букварче”, съобщава местната преса през 1924 г.

200-годишнината от издаването на „Рибния буквар“ ще отбележим с изложба и лекция Казанлък тази вечер в зала „Иван Милев“ на ул.“Искра“ 4 от 17:30 часа. Филмът „Буквар с различни поучения“, призводство на Националния музей на образованието – Габрово, ще бъде прожектиран след откриването на експозицията. В нея са показани три от общо четирите екземпляра на „Рибният буквар“, които се намират в Казанлък. Това съобщи за Пресс ТВ д-р Чавдар Ангелов – директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Д-р Бояна Минчева от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще е гост лектор, който ще запознае присъстващите с любопитни подробности около „Рибния буквар“. Изложбата на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ „Непознатият Рибен буквар“ ще бъде подредена на витрините на Инфоцентъра на ул. „Искра“ 4.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *