Казанлъчани готвели реплика на прочутия „Сан Марко“ във Венеция

Ds olil

Екстравагантната идея да оформят пространство в Казанлък край театъра „Искра“, което да наподобява прочутия със своите гълъби венециански площад „Сан Марко“, съвсем сериозно се заели да осъществят в края на 20-те години на ХХ век местните млади „искристи“.

Под заглавие „Гълъби в градината на „Искра“ анонимен репортер обяснява в кратка хроника на страниците на вестник „Казанлъшка искра“ в летен брой от 1928 г., че гълъби пият денем вода от шадравана и коритото на чешмата в градската градина.

„Сега има повече от 30 гълъба, на които жилищата са под покрива от източна страна на дружественото здание (бел.ред. сегашната сграда на читалище „Искра“, тогава собственост на Ученолюбива дружина „Искра“), проектирано е за бъдеще гълъбите да се умножат на стотици и да ходят свободно между публиката в градината на „Искра“.

В дописката още се пояснява, че „също се правят изкуствени дъсчени гнезда на липите и на акациите в градината на „Искра“, за да се привлекат разни пойни птици“.

С гордост се съобщава и че „гълъбарникът на „Искра“се завежда от младите искристи“.

Почти век по-късно няма и следа от мераците на местните да оформят реплика на „Сан Марко“, това е едно от малцината начинания на „искристите“, което очевидно не е успяло.

На първата снимка: Градината на „Искра“ – 70-те г., снимка: Фондация „Артин Азинян“

На втората снимка: Сградата на УД „Искра“ – 30-те г., снимка: архив

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram