Зам.-председател на Народното събрание слага първия камък на Популярната банка

Ds olil

„На 29 юли 1928 г. се положи най-тържествено основният камък за строежа на Казанлъшката популярна банка“, съобщава лаконично антрефиле във вестник „Казанлъшка искра“. Така се дава старта на градежа на емблематичната страда в центъра на Казанлък, където се е намирал и хотел „Балкан“.

В кратката дописка се утонява, че на тържеството присъствали няколко официални лица, много граждани и селяни от околията. „Държаха речи господата Васил Динчев – подпредседател на Народното събрание, окръжния управител д-р Илия Папазов, д-р Н.Чирпанлиев, Константин Бозвелиев“, се посочва в дописката.

17 години по-рано на 11 януари 1911 г. се учредява Популярна банка от Стоян Николов в Казанлък. По това време Николов успява да събере около себе си неколцина ентусиазирани каазанлъшки кооператори и въпреки тежките условия, въпреки хулите и подигравките, създават Популярна банка. Учредяването е станало в 8:00 часа в тогавашния бюфет на дружина „Искра“.

През 1946 г., сградите са национализирани и стават собственост на Градския народен съвет и влизат в състава на Предприятие-хотел с ресторант ”Балкан”.

В България популярни банки започват да се създават в началото на 20 век главно в градовете, въз основа на проучване на италиански и френски популярни банки. В български условия те значително променят функциите си и придобиват характер на типично български кооперативни организации. Изграждат се като дружества с ограничена отговорност. Основният им капитал се образува от встъпителни вноски, дялов капитал и ежегодни отчисления от печалбата. Имат за цел да подпомагат с евтин и достъпен кредит (предимно краткосрочен) дребните занаятчии, търговци, промишленици, чиновници и други и да организират спестяванията им под формата на влогове и дялов капитал. Първата популярна банка е основана през 1903 година

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram