Мис България ’29 – рекламно лице на банята в Ягода

Прочутите някога, в началото на 20 век, Чанакчийски бани в село Горно Паничерово /днешното мъглижко село Ягода/ рекламирали благотворните си води чрез образа на Мис България 1929 г.

Избраната за най-лична българска красавица на първия у нас конкурс Люба Йоцова, макар и родом от Враца, очевидно нямала против да съдейства с лика си за разнасяне на славата на минералните извори на Ягода.

Реклама с неин портрет се появила в печата: „Защо бе избрана на конкурса за първа българска красавица госпожица Люба Йоцова? Защото тя редовно посещаваше ЧАНАКЧИЙСКИТЕ /Горно-Паничеревските/ БАНИ“ 

След повече от 20 години затворен и тънещ в разруха, беше официално открит изцяло реставриран банският комплекс в мъглижкото село Ягода през август 2022 г.

Обновяването на банята, която е паметник на културата от местно значение, започна през есента на 2019 година, когато Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт на банята 210 хил. лева, а през 2021 година общината в Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд „ФЛАГ“ в размер на 1,9 милиона лева за възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда на комплекса със сградата на банята.

Банята е проектирана преди близо 100 години – през 1928 година, от талантливия и колоритен архитект Христо Димов.

На мястото на минералната баня някога е имало римски терми с големи размери, намерени са статуи и старинни предмети. В средата на 19-и век казанлъшкият първенец Стоенчо Груелоу организира изграждането на баня за хигиенни нужди на местното население.

Водата в района извира с температура от 54 градуса по Целзий, но голямото съдържание на флуор и арсен я прави негодна за пиене. Това обаче е причината по лечебни качества тя да е сред най-лековитите в цяла Европа.

Водата е подходяща за лечение на болести на опорно-двигателния апарат, за лечение на неврологични заболявания и за кожни заболявания.

Новата придобивка беше осветена от старозагорския митрополит Киприан. Откриването завърши с впечатляващо светлинно шоу.

Банският комплекс вече повече от половин година посреща посетители.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram