Голяма нужда от нужници моряла казанлъчани

„Нашият град трябва да се справи с една неотложна нужда. С право чуваме всекидневни оплаквания на пътници и граждани, че в целия град няма никъде обществено отходно място“, гласи текстът от дописка отпреди 90 години, публикувана в казанлъшката преса.

В статията се дават серия от солидни аргументи за това, че е неотложно построяването на градски нужник.

„Всеки ден гражданите, които работят в центъра на града са принудени да ходят в нужниците по домовете си, като напущат работата си, а пътниците, които спират на площада, се чудят къде да отидат“.

Дописката носи авторството „Гражданин от чаршията“, този събирателен образ на жалващите се отчаяно настоява: „Време е нашият град да се справи с тази голяма нужда и да намери правилното разрешение“.

Авторът дори има идея за преодоляването на липсата: „На първо време ние мислим общината да вземе съгласието на притежателите на нужника в безистена на хотел „Централ“ и го обяви за обществен, като се задължи да го чисти еженеделно Но да не забрави да не постави в новия си бюджет сума за постройка на поне един градски нужник“.

Дали властта в края на 1931 г. се е вслушала в препоръките, интересно е да се разбере.

Но е ясно, че почти век след вик на нужда, в центъра на Казанлък пак няма обществена тоалетна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Голяма нужда от нужници моряла казанлъчани

  1. Първият казанлъшки обществен нужник, който аз помня още от началото на 50-те години на миналия век бе под нивото на улицата и се намираше на югозападния външен ъгъл на сградата, където бяха „Халите“ или с други думи – на североизточния ъгъл на ул.“Ив.Вазов“ и малката, къса и тясна уличка западно от бившата сграда на Популярната банка с хотел „Балкан“.

Comments are closed.