Библиотеката и музеят в Казанлък пазят екземпляри от „Рибния буквар“

Библиотека “Искра” в Казанлък притежава три издания на „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон – от 1824 .г, 1841 г. и 1847 г.

Казанлъшкият музей съхранява два екземпляра от първото издание на буквара, т.нар. „брашовско издание” от 1824 г. Единият екземпляр е дарен на музея преди близо 100 години от бившия учител Иван Халачев, а вторият от монахинята Неда Ненова от казанлъшкия девически манастир по същото време.
“Буквар с различни поучения, собрани от Петра хаджи Беровича за българските училища”, провъзгласява принципите на светското образование.

Пръв в Казанлък преподава по този модерен буквар даскал Тачо Мангата.

Първият български учебник предназначен за новото българско училище “Буквар с различни поучения” на Петър Берон, наречен от народа “Рибен буквар”, излиза през 1824 година в румънския град Брашов със средства на Антон Камбуров от Сливен. През периода 1824-1862 г. е преиздаван шест пъти, а от Освобождението до 1983г. цели шестнайсет пъти.

Букварът се състои от предисловие, 8 раздела, обръщение към читателя и приложение от 12 рисунки на животни. Народът го нарича “Рибен буквар” заради изображението на две риби / кит и делфин/ на последния лист от илюстрациите към него. Написан с черковнославянски букви, на жив и разбираем език, той е лесно достъпен за народа.Възрожденецът Петър Берон го издава, когато е едва на 24-годишна възраст.

Казанлъчани отпразнували стогодишнината от издаването на „Рибния буквар” тържествено и със специални почести към делото на д-р Берон. Цялото гражданство излязло да приветства манифестацията през 1924 г., организирана от читалище „Искра”, учителите и учениците. Програмата включвала забава в читалището с две речи, хубави музикални изпълнения и декламации. Имало и „концертно рисуване на бележитата стогодишнина на скъпото на на народа ни рибно букварче”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram