Крем супа от тиква с кореноплодни

Определено смятам, че тиквата е недооценена като кулинарен продукт. Затова в блога ми  споделям вкусни изпитани рецепти с тиква както в сладък, така и в солен вариант. След крем супата от тиква с песто от салвияпечената тиква със салвия и кърипеченото пиле с тиква днес ви предлагам още един солен вариант на рецепта с тиква – крем супа с тиква и кореноплодни – вкусна комбинация от различни вкусове, копринена консистенция и запомнящ се дълго ароматен вкус. Освен това е толкова сгряваща и засищаща. Сигурна съм, че и децата ви ще я харесат. Супата се приготвя бързо и лесно и е по силите дори на най-начинаещите готвачи.

Необходими продукти за 4-5 порции:

40г краве масло
2-3 с.л. олио

600г – 800г обелена и нарязана на кубчета тиква (цигулка, кестенка)
1 средна глава стар лук
5-6 скилидки чесън
1 среден морков
1 среден пащърнак
40г резен целина от глава
2 средни картофа
1 ч.л. суха салвия (градински чай)

сол, черен пипер, индийско орехче

лют пипер, тиквени семки – по желание

Начин на приготвяне:

Нарежете всички зеленчуци на еднакви по размер кубчета без лука, чесъна и моркова . Сложете ги в средна по-дълбока тенджера и ги залейте с вода, колкото да ги покрие и включете котлона. Докато сместа заври, в малък тиган сложете двата вида мазнина, загрейте я леко и сложете в нея нарязаните ситно лук и чесън и настъргания морков. Разбъркайте няколко пъти, докато сместа се оцвети в оранжево и добавете 50мл вода. Задушете до омекване на зеленчуците. Изсипете задушените лук, чесън и морков към врящите останали зеленчуци, прибавете сол и 1 ч.л. суха салвия. Варете супата около 30 -35 мин до готовност на пащърнака. Подправете супата с малко прясно настъргано индийско орехче, черен пипер и щипка лют пипер и пасирайте. Ако водата е малко и супата е прекалено гъста, може да добавите малко прясно мляко и да върнете на котлона за няколко минути, докато заври. Поднесете с тиквени семки, лъжица сметана или чеснови крутони според вашия вкус.
Добър апетит!

Моите забележки:
Ако нямате сушена салвия, може на нарежете 7-8 листенца прясна салвия и да поръсите супата с нея преди поднасяне. Ако салвията не е вашата подправка(за мен това е най-подходящата подправка за тиква), използвайте мащерка.

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram