За най- великата Норма. Happy Birthday To You!

 На днешния ден преди 94 години в света се  ражда сексимволът и иконата на красотата на миналия век, американския модел, певица  и актриса Норма Джийн Мортънсън, известна като Мерилин Монро.

От лентата на изминалите години, дори в дата й на раждане, съвпадаща с  Международния ден на детето има нещо символично, защото Норма Джийн си остава красивото  и невероятно дете на Холивуд до безпощадно ранната си и обвита в загадъчност и мистерия смърт- едва на 36 години.

 За сметка на това живее на бързи обороти- три брака, няколко изключителни любовни истории с велики мъже на 20-век, няколко аборта, драматичен личен живот, 29 филма, песни и  десетки модни дефилета, концерти сред американската армия.

Нейната външност я нарежда сред най-популярните секссимволи на 1950-те години. Ранната ѝ и загадъчна смърт я превръща в поп икона. Тя е носителка на 2 награди „Златен глобус“ и е номинирана за две награди БАФТА“. От 1960 година има звезда на Холивудската алея на славата.

 Умира при загадъчни обстоятелства на 5 август 1962 година в Лос Анжелис, от смъртоносна доза сънотворни.

На 27 юни 2015 г. надгробната ѝ плоча е продадена за 215 500 долара по време на търг в Бевърли Хилс, на който са предложени и други вещи, принадлежали на холивудската звезда.

Цената, на която е продадена плочата от гробищния парк „Уестуд Вилидж“ многократно надхвърля първоначалните очаквания на организаторите на търга – между 2000 и 4000 долара.

 На същия търг е продадена за 348 000 долара роклята, обличана от Монро в нейния последен филм, който остава незавършен заради смъртта ѝ, както и специален брой на „Плейбой“, с автограф от звездата за 87 500 долара.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram