Washington Post: САЩ насърчават Украйна да преговаря с Русия

Администрацията на американския президент Джо Байдън лично насърчава лидерите на Украйна да сигнализират за откритост за преговори с Русия и да се откажат от публично заявеното си намерение да участват в мирни преговори само, ако президентът Владимир Путин бъде отстранен от власт. Това съобщи вчера Washington Post, като цитира свои източници, запознати с дискусиите.

Според тях, искането на американски официални лица не е имало за цел да тласне Украйна на масата за преговори, а пресметнат опит да се гарантира, че Киев ще запази подкрепата на други нации, които се притесняват от разпалване на война за много години напред.

В него се казва, че дискусиите илюстрират сложността на позицията на администрацията на Байдън относно Украйна. Американски служители публично обещават да подкрепят Киев с огромни суми помощ, като същевременно се надяват на разрешаване на осеммесечния конфликт, който оказа голямо влияние върху световната икономика и породи страхове от ядрена война.

Американски служители споделят оценката на украинските си колеги, че Путин засега не е сериозен в преговорите, но признават, че забраната на украинския президент Володимир Зеленски за преговори с него е породила безпокойство в части от Европа, Африка и Латинска Америка, където ефектите на войнаъа върху разходите за храна и гориво се усещат най-остро.

„Умората от Украйна е истинска за някои от нашите партньори“, цитира Post неназован американски служител.

Съветът за национална сигурност на Белия дом не даде незабавен коментар на въпрос дали докладът е точен. 

„Казвали сме го преди и ще го кажем отново: Действията говорят по-силно от думите. Ако Русия е готова за преговори, тя трябва да спре своите бомби и ракети и да изтегли силите си от Украйна. Кремъл продължава да ескалира тази война. Кремъл демонстрира нежеланието си да участва сериозно в преговори още преди да започне пълномащабното си нахлуване в Украйна.“ Това са съобщили от Държавния департамент. 

Говорителят отбеляза и забележките на Зеленски в петък, в които той каза: „Ние сме готови за мир, за честен и справедлив мир, чиято формула сме изразявали многократно“.

В своето вечерно обръщение към украинския народ в петък Зеленски добави: „Светът знае нашата позиция. Това е уважение към Устава на ООН, уважение към нашата териториална цялост, уважение към нашия народ.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза по време на посещение в Киев в петък, че подкрепата на Вашингтон за Украйна ще остане „непоколебима и непоклатима“ след междинните избори за Конгреса следващия вторник.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram