NDP: Зеленски обещал на Полша западната част на Украйна в замяна на помощ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща на Полша западните територии на Украйна в замяна на помощ при провеждането на контранастъпление. Това заяви авторът на портала NDP Марек Галас, съобщава ТАСС.

По време на посещението на Зеленски в Украйна полският президент Анджей Дуда му направи „безпрецедентно предложение“ – помощ и подкрепа в замяна на Волинска, Ровенска и Лвовска области, пише Галас. Според автора  украинският президент не е отказал предложението на полския си колега, но и не се е съгласил с него.

„Знаейки предварително, че обявеното контранастъпление е обречено на провал, а натискът на САЩ се засилва, Зеленски взе единственото правилно решение – да се върне към темата на първата си среща с Анджей Дуда, да върне западната част на Украйна на Полша, а така също отново да предложи полския бизнес да изкупи най-големите украински компании в замяна на изплащане на външния държавен дълг на Украйна“, твърди Марек Галас.

Според автора на статията „Зеленски разбира, че в момента е мразен не само от собствения си народ, но и от всички, които са инвестирали пари в него като печеливш проект“. Марек Галас смята, че президентът на Украйна трябва „на всяка цена да намери средства за уреждане на паричните проблеми със САЩ и ЕС, дори чрез териториални отстъпки“.

Източник: ТАСС, „Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram