Economic Times: Индия и Русия изготвиха алтернатива на SWIFT

Индия и Русия са финализирали работата по алтернативна междубанкова платформа за обмен на съобщения, която да замени SWIFT, съобщава Economic Times, позовавайки се на свои източници.

„Държавната банка за развитие на Русия VEB и Резервната банка на Индия (централната банка на страната) вероятно са приключили работата по алтернативна платформа за транзакции, която да улесни двустранната търговия, след като западните санкции блокираха достъпа на Москва до банковата платформа SWIFT, използвана в световен мащаб“, се казва в публикацията.

Новата платежна система вероятно ще бъде инсталирана в централите на Индийската резервна банка и на VEB. Очаква се тя да започне да функционира до една седмица и ще може да осигурява „безпроблемно прехвърляне на документи за внос или износ за транзакции в рупии и рубли“.

В началото на април служители на Руската централна банка ще се срещнат с колегите си от индийската централна банка, за да създадат регулаторна рамка, която да подпомогне двустранната търговия и банковите операции въпреки глобалните санкции срещу Москва, се посочва в документа.

Западните страни наложиха строги санкции срещу Русия след започването на специална операция за демилитаризация на Украйна. В началото на март ЕС изключи седем банки от системата SWIFT: ВТБ, Русия, Откритие, Новикомбанк, Промсвязбанк, Совкомбанк и държавната VEB.Russia.

На 24 февруари Русия започна военна операция в Украйна. Владимир Путин описа целта на инициативата като „защита на хората, които в продължение на осем години са подложени на насилие и геноцид от страна на киевския режим“. Според изявление на Министерството на отбраната въоръжените сили нанасят удари само по военната инфраструктура и украинските войски и към 25 март са изпълнили основните задачи на първия етап – значително са намалили бойния потенциал на Украйна. Руските военни заявиха, че основната цел е освобождаването на Донбас.

Източник: ria.ru

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram