Der Spiegel: Германия e била предупредена от ЦРУ за саботаж на ”Северен поток”

Още през лятото ЦРУ е предупредило германските власти за възможен саботаж на газопроводите ”Северен поток”, пише Der Spiegel, позовавайки се на източници в Берлин.

Пред изданието от германското правителство отбелязват, че „ние не заемаме публична позиция по въпроси, свързани с каквито и да било разузнавателни данни или разузнавателни дейности“, но добавят, че Берлин е склонен да вярва, че това е целенасочена атака срещу газопроводите.

Официално амерканските власти не потвърждават версията за саботаж на „Северен поток“. Според ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкен спирането на газопроводите „не е в интерес на никого“, а разследването на този инцидент ще продължи. Белият дом също отказа да обсъжда версиите за случилото се.

Ръководителите на ЕС обаче са доста по-категорични в изказванията си и открито говорят за саботаж.

„Европейският съюз ще отговори на саботажа по трите линии на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2″ с решителни действия, но първо трябва да бъдат идентифицирани извършителите“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея всяко умишлено прекъсване на активната енергийна инфраструктура на Европа е неприемливо и ще доведе до възможно най-силния отговор.

„Инцидентите в „Северен поток“ са резултат от умишлени действия“, бе категоричен и ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. Той заяви, че Европейският съюз ще подкрепи всяко разследване на инцидентите и ще предприеме мерки за укрепване на енергийната сигурност на съюза.

Германия, Дания и Швеция заявиха, че причината за течовете по „Северен поток“ са умишлено предизвикани взривове.

„Течовете, открити в газопровода „Северен поток“, очевидно са причинени от умишлени действия и не могат да бъдат резултат от случаен инцидент. Все още няма информация кой стои зад това,“ коментира датският премиер Мете Фредериксен вчера.

Министърът на икономиката на Германия Робърт Хабек заяви, че течовете са резултат от целенасочени атаки срещу инфраструктурата и че със сигурност не са предизвикани от естествени причини – инцидент или корозия на материала. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки смята, че „този акт на саботаж е свързан със следващата крачка в ескалацията на ситуацията в Украйна“.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в Русия „не изключват възможността за саботаж“.

На 26 септември през нощта рязко спадна налягането в двете разклонения на „Северен поток-1“. Малко по-късно същото се случи и с едното разклонение на „Северен поток-2“. Датските морски власти веднага идентифицираха изтичането на газ край бреговете на остров Борнхолм и забраниха корабоплаването около него. Те публикуваха видео и снимки, на които се вижда, че не става дума за дребна авария, а за солидно изтичане на газ. По-късно стана ясно, че течовете са три.

От Шведския национален сеизмологичен център казаха, че са регистрирали мощни подводни експлозии в района на теча, но смятат, че те не са свързани със земетресението. Според сеизмолозите вторият, по-мощен взрив е еквивалент на взривяването на на 100 кг тротил. При това взривовете не са на морското дъно. „Сигналите не приличат на тези от земетресения. Те напомнят сигнали от регистрирани взривове“, съобщава Геологическатаслужба на Дания и Гренландия.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram