Daily Express: За да противодейства на натиска на ЕС, Унгария ще проведе референдум за закона, забраняващ ЛГБТ пропагандата сред децата

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че неговото правителство ще инициира референдум за закона за закрила на детето, който забранява ЛГБТ пропагандата сред непълнолетните, съобщава Daily Express. Орбан подчерта, че по този начин Будапеща се противопоставя на натиска от Брюксел, където само няколко дни след влизането в сила на закона, не одобриха унгарския план за възстановяване на икономиката след пандемията.

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви референдум в страната по закона за забрана на ЛГБТ пропагандата сред децата на фона на нарастващото напрежение с Брюксел, съобщи Daily Express.

Орбан заяви, че референдумът е необходим за противодействие на натиска от Европейския съюз за промяна на наскоро приетия закон, който забранява ЛГБТ пропагандата сред непълнолетни.

Брюксел през последните седмици безочливо атакува Унгария заради закон за защита на децата. Унгарските закони не позволяват популяризирането на сексуални отношения в детските градини, училищата, по телевизията и в рекламата “, заяви държавният глава във видео съобщение.

На страницата си във Фейсбук унгарският министър на правосъдието Джудит Варга отбеляза, че по този начин Европейската комисия „изнудва“ Будапеща заради закона за закрила на детето, който няма да позволи на „ЛГБТ активистите и всякаква пропаганда на сексуалните отношения да влизат в унгарските детски градини и училища“.

По-специално, властите на ЕС, няколко дни след влизането в сила на закона, не одобриха плана за възстановяване на унгарската икономика след пандемията. Одобрението на плана зависи от реформата на съдебната система и разследването на дела за корупция.

Според европейския комисар по правосъдието и върховенството на закона Дидие Райндерс, страната има системни проблеми с върховенството на закона и Европейската комисия е готова да използва всички инструменти за защита на демокрацията, включително спирането на финансирането, отбелязва Daily Express.

Превод: ЕС

Източник: Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram