5G – радиация. 11 причини да сме загрижени

Харесва ли ви или не, ние бързо се придвижваме към света на 5G или така нареченото 5-то поколение клетъчни телекомуникации.

Защо се случва това? Това се случва тъй като радиочестотните обхвати, използвани в момента от клетъчните телефони и други подобни технологии, вече се изчерпват и също така, защото живеем в свят, в който хората искат повече.

5G и „Интернет на Нещата“ (Internet of Things – IoT), който върви в комбинация с него, обещават да ни дадат повече. Но какво повече ни предлага обещаното?

Свръхбързи скорости на изтегляне

5G и IoT обещават да ни свържат с над 1 трилион (1’000’000’000’000 или [1012]) обекти в домовете, училищата, работните места, градовете, парковете и откритите пространства. Тази технология обещава автомобили, които се управляват сами, перални машини, които поръчват своя собствен прах за пране и омекотител, естествено супер високи скорости на сваляне на информация от мрежа (даунлоуд) и стрийминг (наблюдаване или излъчване на презентация, например – видео файл, в реално време).

Според Fortune.com, 5G ще поддържа поне 100 милиарда (100’000’000’000 или [1011] ) устройства и технологията ще бъде от 10 до 100 пъти по-бърза от сегашната 4G (4G е около 10 пъти по-бърза от предходната 3G).

Това ще доведе до скорост на изтегляне до 10 гигабита в секунда (1 гигабит [Gbit] = 109 бита). Това би ни позволило да имаме цяла една сграда от хора, които си изпращат данни един на друг за изключително кратко време, като по този начин се подобрява производителността на труда.

Какво е 5G?

5G предлага главозамайващи възможности за обмен на данни, практически неограничени обеми на телефонни обаждания и почти безкрайни количества на информацията, която може да бъде излъчена в пространството.  5G прави това като използва до голяма степен неоползотворения честотен обхват на милиметровите вълни (MMW), който е между 30 GHz (гигахерца) и 300 GHz, както и някои по-ниски и средни честоти.

Следващите таблици сравняват различните поколения мобилни технологии:

Има и някои други функции на 5G, с които трябва да сме наясно:

Изобилие от безжични клетъчни предаватели

(излъчвателни антени)

Милиметровите вълни (MMW) не проникват ефективно през сградите и често се абсорбират от дъжда и растенията. Това пречи на ефективността на сигнала им. В допълнение към това, вълните с висока честота като MMW също така имат много по-къси дължини на вълните и така те не могат да достигат на дълги разстояния (бел. прев. – терминът “честота” обозначава броя на вълните, минаващи през определена точка за една секунда). За да се справи с този проблем, 5G ще използва по-малки клетъчни излъчвателни станции (и технологията за образуване на лъчи „beamforming“), които ще кодират / декодират и пренасочват пакетите от данни към нас по маршрути в които няма смущения.

Това може да означава инсталацията на безжични предавателни антени на всяка една обществена лампа, стълб за високо напрежение, домовете и бизнес сградите във всички квартали, провинциални градчета и големи градове.

Миниатюрни мобилно-предавателни кули

(MIMO технология – Many Ins Many Outs)

Настоящите 4G предавателни кули за мобилна и безжична връзка имат само около дузина (10-12) канала, за да поддържат цялата комуникация. Новите, по-малки 5G разпръсквателни кули или бази ще използват технологията MIMO (множество входящи и изходящи връзки) и ще притежават около 100 канала. Тези кули вероятно ще бъдат високи около 4 фута (1.22 метра), за разлика от обичайните 90-футови (27.4 метра) кули, които са понастоящем издигнати около нас. Клетките на тези нови кули ще бъдат разположени в рамките на 100-метров диапазон и тези интелигентни антени ще могат да разграничават различните смесени вълнови сигнали във въздуха – като например радиовълните и Wi-Fi сигналите – и ще ги насочват обратно към потребителите по един така да се каже „структуриран начин“.


Нищожни забавяния – висока ефективност

5G ще разлага информационните данни на по-малки части и после ще ги препраща в по-малък размер, за да предложи значително по-съкратено време за трансфер на информацията. Данните ще се изпращат само с 1 ms (милисекунда) закъснение вместо закъснението от 50 ms, което е типично за 4G. Благодарение на този скоростен информационен трансфер, хардуерните устройства ще комуникират помежду си без възможност за каквато и да е грешка.

Както отбелязва Маркус Уелдън, главен технически директор на Алкател Лусънт: “Досега проектирахме мрежите за хората и техните нужди, а сега ги проектираме за Нещата” (думата “Нещата” произхожда от термина „Интернет на Нещата“ и се има предвид огромната комбинация от софтуер, хардуер и мрежи).


Опасностите от 5G – 11 причини да бъдем сериозно загрижени

САЩ понастоящем са лидер в 5G технологиите. На пресконференцията през юни 2016 г., ръководителят на Федералната Комисия по Комуникациите (FCC) Том Уилър обяви отварянето за употреба на ниските, средните и високите въ́лнови спектри. Нищо не се спомена за последиците по отношение на човешкото здраве. Опасностите обаче са реални.

Хиляди проучвания свързват излагането на ниско ниво на безжична радиочестотна радиация с дълъг списък от неблагоприятни биологични ефекти, включително:

  • разкъсване на единичните и двойни ДНК вериги
  • окислителни увреждания
  • прекъсване на клетъчния метаболизъм
  • повишена пропускливост на кръвно-мозъчната бариера
  • намаляване производството на хормона мелатонин
  • нарушаване на метаболизма на глюкозата в мозъка
  • производство на стресови протеини

Да не забравяме също така, че през 2011 година Световната Здравна Организация (СЗО) класифицира радиочестотната радиация като възможен канцероген  от категория 2Б.

Наскоро, струващите 25 млн. долара изследвания на американската “Национална Токсикологична Програма” заключиха, че радиочестотната радиация от типа, който в момента се използва от мобилните телефони, може да причини рак.

Но къде се вписва 5G в цялата тази история? Като се има предвид, че 5G е настроен да използва честоти над и под съществуващите честотни обхвати, 5G е всъщност в центъра на всички тези въпроси. Общата тенденцията на 5G е да използва вълни с по-висока честота (тази тенденция варира в различните държави).

Това поражда сериозни тревоги. Ето и моя анализ на направените до момента проучвания – това са:

„11-те причини да бъдем сериозно загрижени“

#1 – Гъста мъгла от електросмог

(бел. на прев. – Терминът “интензитет” е свързан с амплитудата на вълната и е квадрат на амплитудата или с други думи показва колко голяма е вълната.) Ще бъдем “бомбардирани” от наистина високи честоти с нисък интензитет на действие и малък обхват, които създават още по-сложна и гъста “супа от електросмог”, както показват следващите данни:


Радиус на покритие:

600 MHz, 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1.5 GHz, 2.1 GHz, 2.3 GHz, 2.6 GHz


Пълен капацитет на радиуса на покритие:

Европа:
3’400 – 3’800 MHz (раздават се тестови лицензи)

Китай:
3’300 – 3’600 MHz (тестовете се провеждат активно в момента),
4’400 – 4’500 MHz
4’800 – 4’990 MHz

САЩ:
3’100 – 3’550 MHz
3’700 – 4’200 MHz

Япония:
3’600 – 4’200 MHz
4’400 – 4’900 MHz


Скорост на разпръскваните честоти от излъчвателна кула до излъчвателна кула и в гъсто населените места:

Европа:
24.25 – 27.5 GHz – за бизнес мрежови инсталации на операторите от 2020 г. нататък

Китай: Концентрира се върху изследванията на следните честоти
24.25 – 27.5 GHz
37.00 – 43.25 GHz

САЩ: Тестови мрежови инсталации на операторите за честотите
27.50 – 28.35 GHz
37.00 – 40.00 GHz

Япония:
27.5 – 28.28 GHz – планирани тестове

Източник на данните:
Latest on 5G Spectrum – EMFields Ltd.” („Най-новото по отношение на 5G спектъра – ИМФийлдс  ЛТД”)

За да се работи с по-голям обхват на MMW вълни в 5G, нужните предаватели са по-малки като размер. Някои експерти говорят за предаватели  с размери от 3 мм на 3 мм. Ниският интензитет на информационния трансфер ще се използва за целите на повишена ефективност и за справяне с прекъсването на сигнала породено от природните и създадените от човека смущения и прегради.

# 2 – Ефекти върху кожата

Най-голямото притеснение идва от факта как тези нови дължини на вълните ще повлияят на човешката кожа. Човешкото тяло има между 2’000’000 (2 милиона) до 4’000’000 (4 милиона) пори на потните жлези. Д-р Бен-Ишай от Еврейския Университет в Израел обяснява, че нашите пори за потене действат като “добре подредени спираловидни антени, когато са изложени на тези дължини на вълните”, което означава, че самите ние ставаме по-проводими за електромагнитните влияния.

Неотдавнашно изследване в Ню Йорк, което експериментира с 60 GHz вълни, потвърди , че “анализите на дълбочината на проникване показват, че повече от 90% от предавания енергиен заряд се абсорбира в кожния епидермис и дермис“.

На базата на проученото, д-р Яел Щайн от университета на Еврейския Университет заключава, че ефектите от MMW вълните причиняват и физическа болка на хората, тъй като нашите нозицептори „пламват“ защото разпознават тези вълни като увреждащо влияние. Следователно, възможно е да очакваме както много кожни и ракови заболявания, така и да изпитваме физическа кожна болка.

# 3 – Ефекти върху очите

Едно изследване от 1994 г. установява, че ниското ниво на милиметрова микровълнова радиация предизвиква непрозрачност на очните лещи при плъховете, което е свързано с появата на катаракта (очно перде).

Експеримент, проведен от Института по Медицински Изследвания на Медицинския университет в Каназава (Япония), разкрива, че 60-гигахерцовите предаватели излъчват “милиметрови вълни, които могат да причинят топлинни наранявания на най-различни нива. Топлинните ефекти, предизвикани от милиметровите вълни, очевидно могат да проникнат под повърхността на окото.”

Едно китайско проучване от 2003 г. също установи увреждането на епителните клетки на заешките зрителни лещи след 8-часово излагане на микровълнова радиация, а проучване от 2009 г., проведено от Колегиума на Лекарите и Хирурзите в Пакистан, заключава, че електромагнитните честоти излъчвани от мобилните телефони причиняват разбъркване при диференциацията на ретината на пилешките ембриони.

# 4 – Ефекти върху сърцето

Едно руско проучване от 1992 г. установи, че честотите в диапазона от 53 Ghz до 78 GHz (които 5G предлага да се използват) влияят върху променливостта на сърдечния ритъм (показател за стреса) при плъховете.

Друго руско проучване извършено с жаби, при което кожата е изложена на MMW вълни, открива промени в сърдечния ритъм (аритмии).

# 5 – Ефекти върху имунната система

Руско проучване от 2002 г. изследва ефекта от излагането на кръвта на здрави мишки на 42 GHz микровълнова радиация. Заключено е , че “излагането на цялото тяло на здрави мишки на екстремно високо-честотна електромагнитна радиация (EHF EMF) с нисък интензитет на действие има дълбок ефект върху индексите на неспецифичния имунитет”.

# 6 – Ефекти върху растежа на клетките

Едно арменско проучване от 2016 г. наблюдава милиметровите вълни (MMW) с нисък интензитет след като преди това е бил създаден мини вариант на типичната бъдеща околна среда, която ще е характерна при наличието на 5G технологиите. Проучването, проведено върху „Ешерихия коли“ и други бактерии, показа, че тези вълни са потиснали клетъчния растеж и “са променяли свойствата и активността” на клетките. В случая, притеснението идва от факта, че същото ще се случи и с човешките клетки.

# 7 – Ефекти върху резистентността на бактериите

Същото арменско проучване също така предполага, че въздействията на милиметровите вълни са главно върху водата, клетъчната плазмена мембрана и генома на клетките. Те открили, че взаимодействието на MMW с бактериите променя тяхната чувствителност към “различни биологично активни химикали, включително и антибиотици”. По-конкретно, комбинацията от милиметрови вълни (MMW) и антибиотици показва, че това може да доведе до резистентност към антибиотици вътре в самите бактерии.

Това разтърсващо откритие би могло да има огромен ефект върху здравето на хората  в този момент, когато новите честоти се разпространят в национален мащаб (става въпрос за САЩ). Проблемът е, че ние също така развиваме по-ниска резистентност към самите бактериите, тъй като нашите клетки стават по-уязвими, в резултат на което и ние самите ставаме по-уязвими.

# 8 – Ефекти върху здравето на растенията

Една от характеристиките на 5G технологиите е, че MMW е особено податлива на поглъщане (абсорбция) от растенията и дъжда. Както хората, така и животните консумират растения като източник на храна. Ефектите, които MMW вълните имат върху растенията, могат да създадат храна, която не е безопасна за консумация.

В случая може да се направи асоциация с един многократно умножен ГМО ефект. Дъждът, който пада от небето върху тези растения, също ще бъде облъчен. Проучване от 2010 г. относно разсада на растението трепетлика показа, че излагането на радиочестотни вълни води до листа показващи симптоми на некроза.

Друго арменско изследване установи, че MMW вълните с нисък интензитет “предизвикват промени в спектъра на пероксидазо-изоензимния спектър на пшенични издънки“. Пероксидазата е стресов протеин, съществуващ в растенията. Индикациите са, че 5G лъчението ще бъде особено вредно за растенията – даже може би повече отколкото за самите хората.

# 9 – Ефекти върху земната атмосфера и изчерпването на изкопаемите горива

Въвеждането на глобалната 5G безжична мрежа изисква изстрелването на ракети за разполагането на 5G спътници. Тези спътници имат кратък живот, който изисква много по-често изстрелване на ракети в сравнение с това, което наблюдаваме в момента. Новият въглеводороден вид на ракетен двигател, който се очаква да задвижва флотилията от подорбитални ракети, ще изхвърля черен въглерод, който “би могъл да причини потенциални значителни промени в глобалното атмосферно разпространение и разпределение на озона и температурата” според едно калифорнийско проучване от 2010 г. Твърдите горивни отпадни частици от работата на ракетните двигатели съдържат хлор, който също унищожава озона.

Потенциалните ефекти върху озона се смятат за по-лоши от сегашната употреба на хлорофлоуровъглероди (CFC).

Гугъл проектът наречен “Loon” проектира доставката на Интернет до селски и труднодостъпни райони, като използва хелиеви балони. Тези балони обаче имат само 10-месечен срок на експлоатация. Това означава употребата на прекомерни количества хелий, може би повече от това, което Земята може да понесе.

# 10 – Разрушаване на природните екосистеми

Изследователят Алфонсо Балмори казва, че от 2000 г. насам има доклади за това че птиците изоставят гнездата си, както и за здравни проблеми като “дегенерация на оперението, проблеми с придвижването, понижена степен на оцеляване и смърт”. Някои от видовете птици, които са засегнати от тези ниски нива на нейонизиращи микровълнови лъчения са домашните врабчета, скалните гълъби, белите щъркели, гугутките и свраките.

Но не само птиците са засегнати. Изглежда, че намаляващата популация на пчелите е свързана с тази нейонизираща електромагнитна радиация. Тази радиация намалява възможностите за снасянето на яйца от пчелата майка, което води до намаляване на размера на конкретната популация.

Изследване, проведено от колеж “Лойола” в Ченай през 2012 г., заключи, че от 919 изследователски проучвания проведени върху птици, растения, пчели, животни и хора, общо 593 от тях показват влияние върху изследваните организми в следствие на радиочестотните излъчвания. – 5G ще добави още тежест към ефектите от настоящия електросмог.

# 11 – Повечето 5G изследвания са подвеждащи

5G технологиите ще използват импулсни (пулсиращи) милиметрови вълни за трансфер на информацията. Както посочва д-р Джоел Московиц обаче, повечето изследвания на 5G са подвеждащи, защото вълните не биват излъчвани като импулси. Това е важно, тъй като изследванията върху микровълнoвите печки вече ни разкриват как пулсиращите вълни имат по-дълбок биологичен ефект върху тялото ни в сравнение с непулсиращите вълни. Предишни изследвания например показват как импулсния начин за излъчване на честотите довежда до генна токсичност и прекъсвания в ДНК веригата.

Реалните тестове вече започнаха

AT & T обявиха наличността на своята „5G Evolution“ мрежа в Остин, Тексас. 5G Evolution гарантира достъп до по-бързи скорости на потребителите на Samsung S8 и S8 +. Това е част от плана на AT & T да положи основата на 5G мрежата, докато индустриалните стандарти се финализират. Очаква се това да стане в края на 2018 г. От AT & T са се прицелили в 19 други големи градски зони като Чикаго, Лос Анджелис, Бостън, Атланта, Сан Франциско и др. Индианаполис е следващият град по пътя на 5G, като технологията трябва да пристигне там през лятото.

Qualcomm вече демонстрира 5G антена с около 27 децибела по-голяма мощност. Според ABI Research, това “е около 10 до 12 децибела повече от стандартната антена на всяка една клетъчна базова станция.” Това не е добър знак.

Много други компании от частния сектор като HTC, Oracle, Sprint и T-Mobile участват в разработването на 5G тестови платформи, като допринасят с време, знания или пари.

Призив за действие

5G изследванията и предварителните тестове се развиват с бясна скорост от компании, които се интересуват от това да се възползват от доходоносните възможности на новата технология. Малцина обаче са готови да проучат въздействието на 5G върху човешкото здраве.

Препоръките на Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP) остават по същество непроменени от 1998 г. насам, като не позволяват разпознаването на радиочестотната микровълнова радиация и милиметровите вълни (MMW) като вредни, освен ако няма наличен топлинен ефект. Въпреки това, няколко експерти все пак проговарят по темата.

Дариуш Лесцински от Университета в Хелзинки и бивш член на Международната Агенция за Изследване на Рака е един от тях. Той оповести намерението на ICNIRP да класифицира кожата като човешки крайници. – При класифицирането на нивата на излагане на радиация се обръща по-малко внимание на крайниците. Изследванията показват, че MMW оказват най-голямо влияние върху кожата и очите. Ако кожата се класифицира като крайник, то това ще прокара пътя на индустриалните гиганти да въведат дори по-високи нива на електромагнитно облъчване и така да изложат повече хора на риск.

Глобалният Съюз Срещу Излъчването на Радиация от Космоса (GUARD) изпрати писмо до Американската Федерална Комисия по Комуникациите (FCC)  през септември 2016 г., като обърна внимание на вредите, които 5G ще нанесе. GUARD предупреди FCC, че 5G нарушава член 3 от Декларацията на ООН за правата на човека, който гласи, че “всеки има право на живот, свобода и сигурност на личността. Документът изобилства с научни изследвания, информация и подкрепа от целия свят.

Ако желаете да научите как да пишете, позвъните или изпратите имейл до съответните регулаторни агенции, за да протестирате срещу внедряването на 5G, моля посетете този уеб адрес – http://www.parentsforsafetechnology.org/.

Какво Казват Експертите

Ето какво казват експертите за 5G:

“Заедно с 5G идва още нещо – „Интернет на Нещата“ (IoT). Ако разгледате всички влияния, комбинираното ниво на радиация ще се увеличи неимоверно много, но индустрията е много развълнувана от това … те проектират 5G / IoT бизнесът да бъде на стойност 7 трилиона долара” (бел. на ред. 7’000’000’000’000 или 7*1012).

Професор Гириш Кумар, професор в отдела по електротехника на Индийския Технологичен Институт, Бомбай

“Новата 5G безжична технология включва милиметрови вълни (изключително високи честоти), които произвеждат фотони с много по-голяма енергия, отколкото дори 4G и Wi-Fi технологиите. Разрешението за използването на тази технология, без да се докаже безопасността ѝ, в крайна сметка е безразсъдно, тъй като е известно, че милиметровите вълни имат много дълбок ефект върху всички части на човешкото тяло.

Професор Тревър Маршал, директор на Фондацията за Изследване на Aвтоимунните Заболявания, Калифорния

“Плановете да се излъчва силно проникващо 5G милиметрово вълново лъчение към нас самите от космоса трябва със сигурност да са един от най-великите абсурди, които човечеството някога е измисляло. Никъде по света не ще има безопасно място за живеене.

Олга Шиън, бивш служител на Световната здравна организация и автор на книгата “Няма Безопасно Място”

“Тя  (5G технологията) ще облъчи всички, включително и най-уязвимите от радиационните радиочестоти: бременните жени, неродените деца, малките деца, тинейджърите, населението в репродуктивна възраст, възрастни хора, инвалидите и хронично болните”.

Доктор Роналд Пауъл – в писмо до Федералната Комисия по Комуникациите (FCC) по отношение 5G експанзията

Как да се защитим от 5G

Моят троичен подход за справяне с електромагнитните честоти може да бъде обобщен както следва:

  • Разберете доколко сте изложени на електромагнитно радиационно облъчване. Изучете различните видове електромагнитни честоти и какво е тяхното влияние – точно заради това трябва да четете и да разспространявате статии като тази.
  • Измервайте лъчението. Използвайте измервателни уреди за електромагнитни честоти, за да разберете точните показания и да намерите горещите точки на лъчение.
  • Намалете излагането си на електромагнитни лъчения. Това означава или да елиминирате източника, да се придвижите по-далеч от източника на радиация или да защитите тялото си.

Препоръчвам същия подход и по отношение на 5G. Съществува обаче опасението, че настоящите измервателни уреди не са в състояние да измерват честотите на милиметровите вълни (MMW). – Изследователят Алисдър Филипс от Powerwatch заявява по отношение на това опасение, че “текущите радиочестотни измервателни уреди обхващат честотните диапазони, които са предложени за широка 5G употреба през следващите три години”.

Безкрайни възможности за бъдещето

5G може да ни доведе до нови форми на индустриална революция, човешка свързаност и дори до една нова реалност. Технологията предлага безкрайни възможности за бъдещето. Все пак, ние се нуждаем от повече изследвания. Вече е ясно обаче, че има реални опасности на база на изследванията, които споделихме тук.

Ето защо е още по-важно да предприемете действия, за да защитите себе си и близките си. Моля, споделете тази статия с приятелите и семейството си.

Източниците използвани в оригиналната английска статия включват:

>>> A 5G Wireless Future – Dr. Cindy Russell

>>> Latest on 5G Spectrum – EMFields Solutions Ltd

>>> IJMTER ISSN (online) 2349 – 9745 Evolution of Mobile Generation Technology: 1G to 5G and Review of Upcoming Wireless Technology 5G by Lopa J. Vora

>>> https://5g.co.uk/news/5g-spectrum-auction-results/4336

>>> https://www.radiomagonline.com/trends/at-t-charter-experimenting-in-los-angeles-with-5g-using-28-ghz-spectrum

Източник на онлайн статията:
>>> https://www.electricsense.com/12399/5g-radiation-dangers/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram