32 страни, сред които и България, съдят Русия за геноцид. Унгария отказа

България е една от 26-те държави-членки на ЕС, които са се присъединили към заведеното от Украйна дело в Международния съд на ООН срещу Русия за геноцид, съобщи „Дойче веле“. В иска се настоява да се признае руската държава за виновна, че е нарушила Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Всъщност единствената държава от ЕС, която не се е включила в делото, е Унгария. Но пък има няколко други страни извън Европейския съюз, които също са подкрепили делото – Великобритания, Норвегия, Лихтенщайн, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Общо 32 държави са се присъединили към Украйна по това дело, което е и най-големият брой по подобно дело. В списъка не присъстват САЩ, тъй като те не признават международния съд. 

Изслушването по първото дело от страна на Украйна срещу Русия за нарушаване на две конвенции на ООН (Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма и Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация) започна на 6 юни и би трябвало да приключи идната сряда (14 юни). Решението на съда се очаква до края на годината или в началото на 2024 г.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram