Шефът на полската полиция разказа за взривилия се подарък от Украйна

Ds olil

Шефът на полицията в Полша генерал Ярослав Шимчик даде подробности за взривения тази седмица подарък от Украйна.

Висшият полицай заяви в радиопредаване, че гранатометът, който му е бил подарен от украински официални лица, се е взривил случайно, докато го е премествал в офиса си тази седмица.

Генерал Ярослав Шимчик за първи говори за необичайния инцидент пред полското радио RMF FM.

ОБНОВЕНА

Подарък от Украйна избухна в Дирекция на полицията в Полша

Ранен е главнокомандващият на полската полиция

Това съобщи АП. Агенцията припомня, че експлозията стана в сряда сутринта в централата на националната полиция във Варшава. На фона на спекулациите в медиите относно взрива, в четвъртък Министерството на вътрешните работи излезе с изявление, в което се казваше, че е избухнал подарък от Украйна и че ген. Ярослав Шимчик и още един човек са получили леки наранявания.

Но официалното изявление остави много въпроси без отговор, включително какъв е бил подаръкът и кой е предизвикал експлозията.

Висшият полицай потвърди съобщенията в полските медии, че подаръкът е бил гранатомет.

RMF FM, позовавайки се на полицейски служители, заяви, че Шимчик е получил като подарък два използвани противотанкови гранатомета по време на неотдавнашно посещение в Украйна. Няма други подробности, но в доклада се предполага, че нито украинците, нито поляците са вярвали, че гранатометите имат взривен потенциал.

„Когато пренасях използваните гранатомети, които бяха подарък от украинците, се чу експлозия“, разказва Шимчик пред радио станцията. По думите му експлозията е била толкова мощна, че силата на взрива е пробила пода и тавана.

Първоначално Шимчик е настанен в болница за наблюдение, докато другото лице, цивилен служител, не се нуждаел от хоспитализация.

Полша е съюзник на Украйна и предложи на съседната страна различни видове подкрепа, включително военна и хуманитарна помощ, след пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари. Полша също така е приела и голям брой украински бежанци.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram