Частичен Шенген от март, пълен от 2025 г., според румънците

Ds olil

България и Румъния са постигнали споразумение с Австрия за частично влизане в Шенген с въздушния трафик и пристанищата на март, 2024 година. Това се твърди в публикация на румънския вестник „Адеварул“ като се позова на изявление на премиера на северната ни съседка Марчел Чолаку.

Според румънското издание решението е договорено след няколкоседмични преговори между Румъния, България и Австрия. А до два дни то ще бъде потвърдено с гласуване в Комитета на постоянните представители в ЕС КОРЕПЕР.

„От март следващата година Румъния ще се възползва от предимствата на включването си в европейското пространство на свободно движение по въздух и море“, се казва в изявление на Марчел Чолаку, цитирано от „Адеварул“.

Премиерът обяви, че е постигнато споразумение за присъединяване на два етапа.

„След 13 години Румъния най-накрая ще влезе в Шенген! Имаме политическо съгласие по този въпрос! От март следващата година румънците ще се възползват от предимствата на Шенгенското пространство по въздух и море. Също така съм убеден, че през 2024 г. ще приключим преговорите и за сухопътната граница“, каза Чолаку.

В друга публикация на румънското издание обаче се твърди, че вече е договорено България и Румъния да влязат и по суша в Шенген през 2025 г., но не е сигурно, че това ще стане едновременно. Като според „Адеварул“ можело Румъния да влезе пълноценно преди България.

Изочник: 19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram