ЦРУ: Новата власт в Техеран подготвя масови протести в САЩ

Ds olil

Белият дом обвини Иран, че се опитва да се възползва от свързаните с Газа протести в САЩ, съобщава „Ройтерс“.

За Вашингтон подобно поведение е неприемливо.

Вчера ръководителката на американското национално разузнаване Аврил Хейнс предупреди, че Техеран се опитва да предизвика раздор в американското общество.

Тя счита, че лица, свързани с правителството на Иран, са се представяли за активисти в интернет пространството в опит да насърчат протести относно Газа и дори са предоставили на демонстрантите финансова помощ.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че свободата на изразяване е жизненоважна за американската демокрация, но правителството е длъжно и да предупреждава гражданите за операции за чуждестранно влияние.

„Американците от целия политически спектър, действайки добросъвестно, се стремяха да изразят собствените си независими възгледи относно конфликта в Газа. Свободата да се изразяват различни възгледи, когато това се прави по мирен начин, е от съществено значение за нашата демокрация“, изтъкна тя.

„В същото време правителството на САЩ има задължението да предупреждава американците за външни зловредни влияния. Ще продължим да разкриваме опитите за подкопаване на демокрацията в нашето общество, точно както го правим днес“, категорична бе Жан-Пиер.

Служител от националното разузнаване посочи, че предупреждението относно Иран показва как страните са се опитали да се възползват от противоречиви въпроси в навечерието на изборите, както за да посрамят САЩ, така и за „разпалване на социалното разделение“.

Служителят, пожелал анонимност, отбеляза, че Иран има дългогодишен интерес да използва политическото и социалното напрежение в САЩ, включително чрез социалните мрежи.

„По-конкретно, наблюдаваме ирански лица, които се опитват да изострят напрежението в конфликта Израел-Газа“, посочи той.

Източник: Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram