ФБР осуети втори опит за покушение срещу Тръмп

Ds olil

Федералното бюро за разследване на САЩ разкри втори опит за покушение срещу кандидата на републиканците за държавен глава и бивш президент Доналд Тръмп, съобщи Би Би Си.

Срещу пакистанец, свързан с Иран, е повдигнато обвинение за предполагаем заговор за убийство на американски политици и служители.

Директорът на ФБР Кристофър Рей нарече схемата „опасен заговор за наемно убийство… направо от иранския наръчник“.

46-годишният Асиф Мърчант е обвинен в опит да наеме убиец в Ню Йорк, който да ликвидира видни американски служители. Cред тях и Тръмп.

Охраната на кандидата за президент на Републиканската партия беше засилена през юни, след като властите научиха за ирански заговор за убийството му.

„Ръководеният от чужденци заговор за убийство на държавен служител или гражданин на САЩ е заплаха за националната ни сигурност и ще бъде посрещнат с цялата мощ и ресурси на ФБР“, посочи Рей.

Мърчант е арестуван през юли в Ню Йорк. Според обвинителния акт той е пристигнал в САЩ от Пакистан през април, след като е прекарал известно време в Иран. Твърди се, че след пристигането си Мърчант се е свързал с човек, който смятал, че може да помогне в заговора. Но по-късно въпросният човек го издал на полицията.

Твърди се, че Мърчант направил жест с ръката си „пръст-пистолет“, когато е говорил за намеренията си. Той казал на издайника си, че планира да напусне САЩ, преди да бъдат убити мишените, и че ще поддържа връзка, използвайки кодови думи.

Заподозреният помолил контакта си да уреди среща с бъдещите убийци, се казва в обвинителния акт. През юни контактът го свързал с агенти на ФБР под прикритие, представящи се за наемни убийци.

Мърчант им казал, че трябва да откраднат документи от дома на мишената, да организират политически митинги и да убият „политик“. Целите щели да бъдат посочени през последната седмица на август или първата на септември.

Макар че в обвинителния акт Тръмп не се споменава поименно, източници, цитирани от Си Би Ес, твърдят, че бившият президент е бил една от планираните мишени.

Заговорът не е свързан с покушението срещу Тръмп по време на митинга в Бътлър, Пенсилвания, на 13 юли от 20-годишния Томас Матю Крукс, който беше застрелян от снайперист на тайните служби. Заедно с други, сред тях и държавния секретар Марк Помпео, Тръмп беше заплашен от Техеран, след като през 2020 г. наредиха убийството с дрон на Касим Солеймани, командир на иранските сили „Кудс“, в Ирак./offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram