Урсула фон дер Лайен: Европа трябва да се готви за евентуална война

Ds olil

Европейският съюз трябва да се подготви за евентуална война и да инвестира в отбраната. Укрепването на отбранителните способности също може да подобри икономиката и самия ЕС. Това съобщава РБК-Украйна, като се позовава на изказване на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от DW.

„Ако трябва да запазим мира на нашия континент, то ние трябва да инвестираме в отбрана“, казва председателката на ЕС.

„Този, който говори и действа като Путин, не иска мир, а възнамерява да продължи“, каза Фон дер Лайен по германската радиостанция Deutschlandfunk.

Тя подчерта важността на продължаването на подкрепата на Украйна във военновременни условия, както и на укрепването на отбранителните способности на Европейския съюз. Според нея е необходимо да се инвестира повече в отбраната, ако Европа иска да запази мира на континента.

Председателката на ЕК коментира и хибридните атаки на Русия. „Ставаше дума за провокации на границата в Балтийско море, използване на мигранти като лост и опит за разделяне на европейците в социалните мрежи“, казва тя.

Според Фон дер Лайен укрепването на отбраната на ЕС може да има положителен ефект и върху икономиката. Като пример тя посочи инициативата на Полша и Гърция за създаване на съвместна система за ПВО.

„Важно е милиардите, които инвестираме, да създават и добри работни места тук, в Европа“, обясни Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз въведе 13 пакета санкции срещу Русия от 24 февруари 2022 г. В момента Брюксел работи по 14-ия пакет. ЕС финансира закупуването на оръжия за Украйна. По-специално бяха осигурени средства за производството на един милион артилерийски снаряда за Украйна, коментира още председателката на ЕК.

Освен това по време на войната Украйна се доближи до присъединяване към ЕС. Украйна получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз и Съветът на ЕС препоръча започване на преговори за присъединяване.

Източник: dnes.dir.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram