Украйна е готова да преговаря с Русия

Ds olil

Украйна е готова да преговаря с Русия за неутрален статут, съобщи УНИАН, цитирана от РИА Новости. Украинската агенция се позовава на съветник на Зеленски. Вчера Зеленски заяви, че рано или късно между Русия и Украйна ще започне диалог, за да спрат бойните действия, и че не се страхува да обсъжда с Москва всякакви въпроси, включително неблоковия статут на Украйна. 

Тази нощ Зеленски произнесе горчиви и критични думи във видеобръщение към своята нация. В него той обяви, че страната му е оставена да воюва сама с Русия.

„Оставени сме сами да отбраняваме държавата си. Кой е готов да се бие редом до нас? Не виждам никого“, констатира украинският държавен глава.

Той критично се изказа за Запада: „Попитах директно 27-те лидери на Евросъюза дали ще приемат Украйна в НАТО. Всички се страхуват да отговорят. Но ние не се страхуваме, не се страхуваме от нищо. Не се страхуваме да защитим страната си, да говорим с Русия, да говорим за гаранции за сигурност за нашата държава. Но какви гаранции ще получим? И най-важното – кои страни ще ни ги предоставят?“

Зеленски съобщи, че остава в столицата Киев, семейството му – също, въпреки че са цели на руснаците.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram