Украински служител лежи сред пачки от милиони долари

Държавното бюро за разследване на Украйна (SBI) публикува видео на служител на пенсионната агенция на страната, лежащ върху легло, отрупано с пачки от доларови банкноти, след като той и майка му – също висш държавен служител – бяха арестувани с незаконно придобити близо 6 милиона долара.

Агенти на Държавното бюро за разследване са нахлули в офиса на ръководителя на Регионалния център за медицинска и социална експертиза в Хмелницки като част от разследване за фалшиви удостоверения за инвалидност, позволяващи на мъжете да избегнат военна служба.

Агентите са открили 100 000 долара в офиса, заедно със списъци на мъже с фиктивни удостоверения за увреждания. При последвалото претърсване на имоти, принадлежащи на служителката и сина й, са открити над 5,2 милиона долара, 300 000 евро и повече от 5 милиона украински гривни (121 000 долара).

Украинската антикорупционна неправителствена организация „Антикор“ съобщи, че арестуваният медицински служител е Татяна Крупа, член на партията „Слуга на народа“ на Зеленски. Синът й – Александър Крупа – оглавява Хмелницкия клон на украинската държавна пенсионна агенция.

„Служителите на реда са открили пари в почти всеки ъгъл на апартамента на Крупа – в килери, чекмеджета, ниши“, заявиха от SBI и добавиха, че „са иззети и документи, потвърждаващи незаконната дейност на длъжностните лица и прането на пари чрез различни бизнес проекти“.

Във видео, публикувано от SBI, синът на Крупа се вижда да лежи на легло до стотици хиляди долари, евро и гривни. Не е ясно дали парите са били намерени разпръснати на леглото или агенти на SBI са организирали сцената за по-драматичен ефект.

По време на акцията Крупа „се опитал да се отърве от част от парите, като хвърлил две торби с половин милион долара през прозореца“, твърди агенцията.

Семейство Крупа притежават 30 имота в Хмелницки, Лвов и Киев, както и недвижими имоти в Австрия, Испания и Турция.

Те също притежават девет луксозни автомобила и хотелски и ресторантски комплекс и са натрупали почти 2,3 милиона долара в чуждестранни банкови сметки. Нищо от това богатство не е споменато в декларациите за имущество, които украинските държавни служители трябва да подават всяка година.

Майката и синът й могат да бъдат обвинени в измама, пране на пари, конспирация, даване на неверни твърдения и незаконно забогатяване, които се наказват с до 12 години затвор.

Източник: ОБЕКТИВНО БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *