Турция обмисля да се присъедини към БРИКС като алтернатива на ЕС

Ds olil

Турция би искала да се присъедини към групата държави от БРИКС и възнамерява да повдигне въпроса на предстоящата среща на външните министри на икономическия блок в Русия, съобщи турският министър на външните работи Хакан Фидан.

Турция отдавна чака да стане член на Европейския съюз, но от години среща опозиция от някои от членовете на този блок. В този контекст Анкара сега разглежда БРИКС като алтернативна платформа за интеграция, обясни министърът по време на тридненвната си визита в Китай.

„Не можем да пренебрегнем факта, че БРИКС като важна платформа за сътрудничество предлага на някои други страни добра алтернатива“, каза Фидан, отбелязвайки, че докато групата все още има „дълъг път да извърви“, Анкара вижда „потенциала в БРИКС“.

Фидан заяви, че очаква с нетърпение да присъства на срещата на външните министри на групата, която ще включва представители от Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Иран, Египет, Етиопия, Саудитска Арабия и ОАЕ. Събитието ще се проведе следващата седмица в руския град Нижни Новгород.

Москва приветства интереса на Анкара да се присъедини към БРИКС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че темата за членството на Турция в групата ще бъде включена в дневния ред на срещата на върха следващата седмица, която тази година се председателства от Русия.

Песков отбеляза обаче, че икономическият блок може да не успее да задоволи напълно интересите на всички страни, които са изразили желание да се присъединят към БРИКС. Въпреки това той заяви, че „такъв активен интерес“ е добре дошъл и че групата ще направи всичко по силите си, за да поддържа контакт с всички заинтересовани нации.

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че вратите на БРИКС са отворени за представителите на „най-разнообразните икономически и политически системи и макрорегиони“.

Единственото условие за присъединяване към групата е ангажимент за работа на базата на ключовия принцип за суверенно равенство на държавите – нещо, с което западните колеги на Русия изглежда се борят, коментира Лавров.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram