Сърбия е премълчала за 2/3 от починалите през 2020 г. според разследване

Ds olil

Властите в Сърбия са били в течение, че 10 хил. смъртни акта са издадени за починали заразени с коронавирус през 2020 г., но са съобщили за едва 3300. Това сочат статистически данни на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), публикувани от англоезичния ѝ сайт Balkan Insight.

През май тази година здравният министър Златибор Лончар създаде комисия за смъртността, свързана с COVID-19, и тогава броят на жертвите бе увеличен – набъбна от малко над 3000 до 10 356. Данните обаче бяха оповестени през юни тази година.

Според сръбския статистически институт (и негови отговори до BIRN) обаче издадените смъртни актове, в които се посочва болестта като причина, са именно 10 356. С други думи, реалният брой е бил известен още преди съставянето на комисията. И миналата година имаше публикации на BIRN за смъртност в пъти над регистрираната през пролетта, но властите отричаха.

В Белград има напрежение между политиците и здравните експерти в оперативния щаб и скептицизъм към официалната информация. Авторитетният епидемиолог Предраг Кон например говори от седмици в подкрепа на затягане на мерките след седмици с по 7000 или 8000 души на ден, но властите дълго отхвърляха този сценарий.
Други инфекционисти в Сърбия виждат манипулация в данните и в момента. За телевизия N1 Зоран Радованович заяви, че реалният брой смъртни случаи на ден е „между 120, 140, 150“, а тези данни „се скриват“. „Днес вече не е време за мерки, а за отчаяние и търсене на отговорност.“

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram