Си Цзинпин настоя за успокояване на ситуацията в Украйна в разговора си с Орбан

Ds olil

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че в момента вниманието на Пекин е насочено към успокояване на ситуацията в Украйна и създаване на условия и подкрепа от страна на международната общност за възобновяване на прекия диалог между Москва и Киев, предадоха Синхуа и Ройтерс. Си направи това изказване по време на среща в Пекин с унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава китайската телевизия.

„Само когато големите сили покажат положителна енергия, вместо отрицателна, в този конфликт може да се появи проблясък на надежда за прекратяване на огъня възможно най-скоро“, подчерта Си. Китай и Унгария „в основата си споделят“ едни и същи идеи, добави китайският лидер.

Орбан оцени високо „конструктивните и важни инициативи“ за мир, предложени от Китай и описа Пекин като „стабилизираща сила в условията на глобални сътресения“, съобщи китайската държавна телевизия. Освен от Русия и Украйна, краят на войната „зависи от решението на трите световни сили – САЩ, ЕС и Китай“, написа Орбан в публикация във „Фейсбук“ под снимка, на която се вижда да се ръкува със Си.

Двамата лидери вече имаха възможност да разговарят на четири очи през май по време на държавното посещение на Си Цзинпин в Унгария. Китайският президент приветства образцовото „стратегическо партньорство“ в рамките на ЕС и призова Будапеща да играе „по-важна роля“ в „развитието“ на отношенията между страната му и Брюксел. От своя страна Орбан в социалната мрежа „Екс“ определи посещението в Пекин като „Мисия за мир 3.0“.

Унгарският премиер, чиято страна пое ротационното шестмесечно председателство на Европейския съюз (ЕС) от 1 юли, разгневи европейските партньори на Будапеща, които непоколебимо подкрепят Киев и прекъснаха връзките си с Русия след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г. Виктор Орбан е единственият лидер на ЕС, а който е останал близък до Кремъл.

Междувременно унгарският премиер съобщи, че ще замине за Вашингтон след посещенията си в Киев, Москва и Пекин, предаде Ройтерс, като цитира информация от профила му в социалната мрежа „Инстаграм“.

Източник: „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram