СБУ: Организиран е опит за държавен преврат в Украйна

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) твърди, че е разкрила и задържала група активисти, планирали да превземат сградата на Върховната рада и да обявят отстраняването на сегашното ръководство на страната. Според изявлението на службата задържаните са щели да организират безредици в Киев веднага след Деня на конституцията, използвайки мирно събрание като прикритие.

Според СБУ организаторите са планирали да съберат участници в центъра на Киев, които не са били наясно с реалните цели на събитието. С тяхна помощ те са искали да обявят смяна на властта и да завземат сградата на парламента. За да разпространят информацията, организаторите планирали да използват медиите, „за да дестабилизират“ ситуацията, според СБУ.

При претърсванията в домовете на задържаните са открити „оръжие, боеприпаси и доказателства за престъпни намерения“. Според СБУ това е дало възможност да се предотврати сериозна заплаха за националната сигурност и стабилността на Украйна.

Организаторите са набирали съучастници – членове на обществени сдружения от Киев, Днепър и други региони. Като лидер на групата се посочва ръководител на неправителствена организация, известен според СБУ с „антиукраинските си акции“ още от 2015 г.

Разследващите от СБУ твърдят, че арестуваните украинци са заподозрени в „действия и призиви за действия, насочени към насилствена промяна или сваляне на конституционния ред или завземане на държавната власт“.

На задържаните е наложена мярка за неотклонение – задържане под стража. Те могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор и конфискация на имуществото.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram