Русия допусна за първи път китайски бомбардировачи до свръхсекретното си летище „Анадир“

Ds olil

За първи път, на 24 юли 2024 г. беше извършен петчасов съвместен боен патрул край тихоокеанското крайбрежие на САЩ от група стратегически бомбардировачи на Русия и Китай по принципно нова схема. „Два руски Ту-95МС „Мечка“ и два китайски Xian H-6, които са лицензирана версия на съветския Ту-16, който отдавна е свален от въоръжение в Русия, взеха участие в тази впечатляваща и внушителна демонстрация на бойна подготовка“, съобщи руският военнен експерт Сергей Ишенко в анализ, публикуван от Svpressa.

По време на полета стратегическите бомбардировачи на Китай и Русия са били придружавани от руски изтребители Су-30СМ и Су-35С като предпазна мярка. На север от Алеутските острови, F-16 и F-35 на ВВС на САЩ и канадските CF-18 незабавно са вдигнати във въздуха от военновъздушната база Елмендорф-Ричардсън в Аляска, за да прехванат руските и китайските бомбардировачи.

Колко високоточни крилати ракети с голям обсег са били на около 320 километра от територията на САЩ в този ден? Всяка руска „Мечка“ има осем Х-101 или Х-102 с конвенционални или ядрени бойни глави (с обхват от 5 000 до 10 000 км), изчислява Сергей Ишенко.

А двойката бомбардировачи Xian H-6 на ВВС на Китай, в зависимост от модификацията в този ден, може да носи под крилата си от осем до дванадесет CJ-20 („Changjian-20“, обхват на стрелба до 2000 км) или противокорабни ракети YJ-21 („Yingzi-21“, обхват на стрелба до 1500 км).

„Така почти цялото тихоокеанско крайбрежие на САЩ и част от континенталната им част в случай на най-лошия сценарий в света моментално може да се окажат в полезрението на руски и китайски пилоти. Това беше твърде директно предупреждение към Вашингтон“, коментира военният анализатор.

Съвместният руско-китайски боен патрул е извършен само три дни след като два американски стратегически бомбардировача B-52 Stratofortress направиха първото по рода си оперативно разгръщане в Румъния, само на 400 километра от Крим.

„По принцип Щатите могат да очакват нещо подобно от нас. Многочасово патрулиране на арктическата зона от руската далечна авиация се извършва от дълго време и редовно. Но това, което за Пентагона очевидно се оказа пълна изненада, беше участието на китайските стратегически бомбардировачи в подобна операция“, смята Ишенко.

Преди това, в конфронтацията си със САЩ, те никога не са се изкачвали до толкова високи географски ширини. Просто защото максималното разстояние на полета на Xian H-6 от 6 000 км не позволява това да стане без сложно и скъпо презареждане във въздуха. Откъде тогава дойдоха тези самолети на 24 юли близо до Аляска и Алеутските острови?

Центърът за напреднали научни и технологични изследвания на Токийския университет проучи сателитни изображения и видя, че китайски самолети излитат от летището „Анадир“ в Чукотка в Източна Русия по същото време, когато и руските бомбардировачи.

„Това беше безпрецедентно. В крайна сметка летището в Анадир е най-важното съоръжение на стратегическите ядрени сили на Руската федерация. Има твърде много от най-важните руски военни тайни с деликатен характер. Като се започне от специални съоръжения за съхранение на боеприпаси и гориво до системи за контрол на полета, комуникация и идентификация, и накрая, до организацията на системи за противовъздушна отбрана и електронна борба. Затова е съвсем естествено, че досега не сме допускали чужденци в такива военновъздушни бази. Освен това не им беше позволено да излитат оттам със собствените си бойни самолети“, обясни Ишенко.

За по-добро разбиране на ситуацията, той посочи значението на летище „Анадир“. „Построено с титанични усилия отвъд Арктическия кръг по време на съветската епоха и изпаднало в разруха след 1991 г., то получи нов живот сравнително наскоро, през 2018 г., когато два от руските свръхзвукови стратегически ракетоносачи Ту-160 „Белият лебед“ кацнаха на него за първи път след голяма реставрация, продължила 15 години. За тази цел екипажите направиха дълго пътуване от 7 000 километра от главното летище на далечната авиация на Руската федерация „Енгелс“ в Поволжието. Това беше огромно постижение на руските пилоти, които активираха системата за противовъздушна отбрана на САЩ. Защото това намали полетното време до стотици от най-важните съоръжения в Съединените щати (не само в Аляска) до такава степен, че нашите въздушни ракети и бомби можеха да се озоват над главите на американците почти от нищото. Така Анадир се превърна в перфектното летище за ракетоносачи на далечната авиация на руските военновъздушни сили“, обясни военният анализатор.

Полетът на съвместен боен патрул край американското крайбрежие от руски и китайски самолети означава, че въоръжените сили на двете страни всъщност са започнали да отработват оперативната съвместимост на действията на своята стратегическа авиация без особен медиен шум, заяви Ишенко.

През август 2023 г. американските радари регистрираха най-голямата чуждестранна флотилия, състояща се от 11 военни кораба на руския и китайския флот, до американските териториални води край бреговете на Аляска. Такъв брой кораби, приближаващи се на такова близко разстояние, не е бил наблюдаван никога в историята на отношенията между тези страни, съобщи Wall Street Journal.

Автор: obektivno.bg

Източник: Гласове,

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram