Ротшилд са участвали в преговорите за дълга на Украйна

Ds olil

Представители на фамилията Ротшилд са взели активно участие в преговорите между Киев и частните кредитори за преструктуриране на украинския дълг и постигането на споразумение. Rothschild & Co са финансов съветник на правителството на Украйна.

Първите разговори са започнали през юни, но са спрели след няколко седмици. Най-големите притежатели на облигации и представители на украинското правителство не намерили общ език. Кредиторите не са били съгласни с искането на Киев да отпише над 20 процента от дълга, съобщи Ройтерс.

След това обаче Ротшилд са организирали лични срещи на представители на двете страни в Париж. Те са се състояли в средата на юли във френската столица между представители на водещите световни компании за управление на активи, техните финансови и правни консултанти, както и комисарят по управлението на публичния дълг на Украйна Юрий Буца и представители на White & Case, която съветва страната.

Преговорите са се провели в няколко конферентни и заседателни зали. Те са продължили повече от 48 часа, през които участниците почти не са спали, докато не успели да постигнат компромис.

Украйна избягваше обвързването на плащанията с БВП и предложи по-прости облигации, свързани с икономическия растеж. В същото време това осигури незабавни купонни плащания, както искаха кредиторите. Окончателният текст на споразумението беше подкрепен от 97% от притежателите на държавни ценни книжа.

Киев започна процеса на преструктуриране на задълженията по външния дълг на обща стойност 19,7 милиарда долара на 9 август. По-късно правителството одобри прекратяването на плащанията към чуждестранни кредитополучатели по определени заеми и еврооблигации, както и задължения по варанти от БВП.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *