Причината за инфлацията в света: САЩ отпечатаха трилиони долари по време на Ковид 

Ds olil

Причината за настоящата инфлация в света бяха действията на Съединените щати, които по време на пандемията от Ковид-19 включиха печатната преса и започнаха да решават проблемите си, като ограбват други страни. Това обяви  на пресконференция след 16-ата среща на върха на БРИКС в Казан руският президент Владимир Путин.

„Причината за инфлацията на храните в света е, че по време на Ковид-19 в САЩ бяха емитирани 6 трилиона долара, а в еврозоната – 3 трилиона долара, тези средства бяха хвърлени на световния пазар, изкупувайки всичко“, посочи руският лидер.

Превръщането на щатския долар в оръжие е голяма грешка, каза Путин. Той направи забележката след острата оценка за използването на валутата като политически инструмент на президента на Новата банка за развитие (НБР) Дилма Русеф.

Според Русеф глобалната геополитика е неблагоприятно повлияна от използването на щатския долар „като оръжие за промяна на условията на живот на населението“.

Огромната вълна от санкции срещу Русия принуди много западни компании от различни индустриални сектори, включително храни, дрехи и производство на автомобили, да напуснат страната и сериозно ограничи възможността на хората да пътуват и да извършват международни банкови преводи, отбеляза тя.

„Доларът остава най-важният инструмент на световните финанси и използването му като средство за постигане на политически цели подкопава доверието в тази валута и намалява нейните възможности“, каза руският президент.

Русия не се стреми да свали долара или да го победи, а вместо това е „възпрепятствана да работи с него“, добави Путин. „Тогава сме принудени да търсим други алтернативи, което се случва“, каза руският лидер.

Руските финансови институции бяха откъснати от западната финансова система през 2022 г. от началото на войната на Русия в Украйна. В резултат на това Москва ускори търговията с международни партньори, използвайки техните национални валути. Тенденцията все повече се подкрепя от членовете на БРИКС, които промениха използването на долара и еврото за търговски сетълменти. Над 95% от взаимните разплащания между Русия и най-големия й търговски партньор Китай вече се извършват с рубли или юани, по данни на руското правителство.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *