Почина проповедникът и смъртен враг на Ердоган – Фетуллах Гюлен

Починал е турският ислямски проповедник Фетуллах Гюлен, който от години живееше в САЩ. Това съобщи Ройтерс, като се позова на турската телевизия Ен Ти Ви, предава БТА.

Гюлен е починал на 83-годишна възраст.

Първоначално Гюлен беше съюзник на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, но впоследствие в отношенията им настъпи разрив.

След опита за преврат в Турция през юли 2016 г. правителството обвини Гюлен и привържениците му в организиране на преврата, а движението на проповедника беше определено от турските власти като „Фетуллахистка терористична организация“ (ФЕТО).

Десетки хиляди турци бяха арестувани по обвинения за връзки с гюленисткото движение.

Кой беше Фетхуллах Гюлен?

Фетхуллах Гюлен е турски проповедник, ислямовед и водач на движението „Гюлен“. То се състои от доброволни организации известни като Хизмет (на турски „Службата“) сред последователите му, които са свързани под ръководството на Гюлен. Неговите критици го обвиняват в подкопаване на светския характер на Република Турция. След неуспешния опит за преврат от юли 2016 г. Ердоган заговаря за Фетуллахистка терористична организация (FETÖ), но Гюлен отрича това и дори заклеймява опита за преврат. Радикални кръгове в Турция го смятат за неверник, особено след срещите му с папа Йоан Павел II и с вселенския патриарх Вартоломей. Гюлен не одобрява комбинацията между исляма и тероризма.

Биография

Гюлен е роден в Ерзурум, Турция в 1941 година. Изнася първата си проповед на 14 години. Става последовател на Саид Нурси преди осемнадесетата си годишнина. Саид Нурси е насърчавал мюсюлмани и християни да обединят усилията си срещу агресивния атеизъм, като посочвал, че религиите могат да работят заедно в областта на вярата.

През 1959 г. се премества в Одрин. Отбива военната си служба. Работи като проповедник в Одрин, Къркларели, Измир и проповядва в целия егейски регион.

От средата на 70-те години изнася лекции и проповеди в азиатска Турция, а след 1977 г. – и извън страната – в Германия. Оттогава почва да изнася проповеди и в Истанбул. На негова проповед в джамията „Султанахмед“ в Истанбул през септември 1977 г. присъстват тогавашният премиер Сюлейман Демирел и външният министър Чаглаянгил. След военния преврат от 1980 г. практически няма възможност да проповядва и подава оставка като проповедник. В края на 80-те години възобновява проповедническата си дейност. Междувременно пише статии и книги, изнася лекции, развива своята философска концепция. Поддържа близки връзки с политици като Демирел, Торгут Йозал, Тансу Чилер, Бюлент Еджевит, Месут Йълмъз.

Играе важна роля в кампанията за подпомагане на мюсюлманите в бивша Югославия, особено в Босна и Херцеговина. Активен пропагандатор на идеята за диалог между религиите – има срещи с Вселенския патриарх Вартоломей, с американския кардинал Джон О“Конър, с папа Йоан Павел ІІ.

Неговата философска концепция е представена в серия от книги от поредицата „Безкрайна светлина“. Книгата е преведена и на български език и е представена през март 2006 г. в Аулата на СУ от видни български арабисти.

През 2008 г. сп. „Форин полиси“ направи анкета за стоте най-видни съвременни интелектуалци, в която Фетхуллах Гюлен бе поставен на първо място.

От съюзник до враг № 1 на Ердоган

Първоначално Гюлен е съюзник на Ердоган. По-късно обаче Ердоган го възприема за свой основен враг, обвинявайки симпатизантите на Гюлен, че готвят свалянето на правителството му. Гюлен избягва от Турция през 1999 г. Той е съден задочно и Ердоган иска той да бъде екстрадиран в Турция, но САЩ отказват. По-късно той поисква специална виза за влизане в САЩ, но Департамента за вътрешна сигурност я отказва. Заведено е дело през 2007 г. в съответния окръжен съд във Филаделфия на основание, че Гюлен е „ръководител на движението с негово име“ и че той е важна личност като педагог, който „надзирава“ създаването на образователна мрежа в САЩ и в други страни.

През 2008 г. той получава зелена карта и живее в специален център за отдих от 26 акра (около 100 дка) в Сейлърсбърг, окръг Монро в Пенсилвания. Според съседите „това са най-приятните съседи, които сме имали. Те ни дават храна и винаги ни канят за вечеря. Те ни дадоха работа, когато веднъж останах безработен“.

През март 2011 турските власти задържат журналистите Ахмет Шък и Недим Шенер по обвинения в участие в заговорническата тайна организация Ергенекон. Оказва се, че първият е писал книга за тайната мрежа на Гюлен, а вторият му е съдействал за подготовката за издаването. Работното заглавие на книгата е „Армията на имама“ (от турски İmamın Ordusu), а по-късно тя е разпространена в интернет под името 000Kitap (на български 000Книга). Мнозинството от информацията в нея не е нови открития, а систематизиране на информация, която преди това е била достъпна в публичното пространство.

Протести срещу Гюлен в САЩ

Философът ислямист Гюлен пропагандира философска система, която е смесица на мистична форма на исляма, съчетана със силна привързаност към демокрацията, образованието, науката и диалога между различните религии. Именно там е може би конфликтът с Ердоган, който пропагандира една специфична форма на неоосманизъм, коята влиза в конфликт с турския секуларизъм.

Движението на Гюлен се нарича „Алианс за споделени ценности“ и винаги се е противопоставяло и осъждало намесата на военните във вътрешната политика на страната. Това не пречи на Ердоган днес да твърди, че „най-големият терорист в страната седи на спокойствие там в Пенсилвания“ и да иска от президента Обама да докаже, че Турция е стратегически съюзник на САЩ, предавайки Гюлен на турското правосъдие.

Училищата Гюлен в САЩ и по света

Гюлен има силно влияние сред мюсюлманите в цял свят и особено в САЩ. Той поддържа мрежа от частни ислямски училища по цял свят – само в САЩ техният брой е над 160 такива училища, имащи лиценз за преподаване според законите на отделните щати. Тези училища – имащи т.нар. неофициална „Харта Гюлен“ се обслужват от хора, най-често турци, членове или свързани с движението на Гюлен. Сред тях са и т. нар. „Училища Хармония“ в Тексас, които получават милиони долари грантове от американското правителство и които показват най-високите резултати сред учениците в съответните общности (такова училище има и в столицата Вашингтон).

Тези общо около 1000 училища отричат всякаква връзка с Гюлен, който според експертите проповядва умерен ислям, а и неговото движение отрича връзката си с тези училища. Според Шарън Хигинс, която ги е проучвала, представителите на тези специални училища отричат връзката си с Гюлен, но според нея тази мрежа от училища е най-многочислената мрежа от подобни специални училища в САЩ.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *